Julemandens adresse

Man kan sikkert til uendelighed diskutere hvor Julemandens “rigtige” adresse er placeret. Mens vi her i Danmark mener, at Julemanden bor i Grønland, så mener andre folkeslag, deriblandt amerika-nerne, at Julemanden har sin hjemstavn på Nordpolen. I Finland hævder man at julemanden bor i Lapland, mens hollænderne er overbeviste om, at Julemanden kommer fra det varme Spanien.

Nordpolen

Imidlertid er der ingen tvivl om, hvilken adresse der var Julemandens første. I 1863 illustrerede Thomas Nast en samling juledigte, og han er den første, som giver Julemanden det udseende vi kender i dag. Han tegner ham som en stor tyk mand med hvidt skæg og klæder ham i pels kantet vams. Få år efter, i 1879, udførte han en tegning af en lille dreng, der poster et brev til Julemanden, og her er adressen “Santa Claus, North Pole”. Nordpolen er således Julemandens oprindelige adresse. I Louis Moes “Julemandens Bog” fra 1898 oplyser Moe, at: “Julemanden bor så langt mod nord, at selv polarforskeren Fridtjof Nansen aldrig har set røgen fra hans skorsten”.

Grønland

Dog er det alligevel i byen Uummannaq i det nordlige Grønland, at Julemandens “officielle” kontor ligger, der hvert år modtager tusindvis af breve fra børn over hele kloden, som har skrevet deres ønsker til Julemanden. Dette kontor var i 2006 lige ved at lukke, da kontorets grønlandske hovedsponsor havde valgt at trække sig fra foretagendet.

Lapland

I stedet meldte det finske firma “Nokia” ud, at de gerne ville være ny officiel sponser for Julemanden, mod at kontoret blev flyttet til det nordlige Finland, altså Lapland. Kontoret med verdens største postkasse ligger dog stadig den dag i dag i Grønland, mens stridøksen om placeringen af Julemandens bopæl langt fra er begravet.