Julehjerter

Det “rød-hvide” julehjerte opfattes af mange måske næsten som ikon for julen, men rigtigt almindeligt blev det ikke at finde på de danske juletræer før omkring år 1900. Det ældste daterbare julehjerte er flettet af selveste H. C. Andersen i 1861, men dette har ingen hank, og er derfor næppe beregnet til at hænge på et juletræ. Julehjertet er ikke at finde i andre lande, det er udpræget dansk julepynt. Julehjertet bled under 2. Verdenskrig populært da det jo var en måde at lufte de nationale rød-hvide farver på. Flagguirlanderne blev af samme grund også populære i samme periode.

Først fra omkring 1870’erne findes eksempler på flettede julehjerter til at hænge på træet. Flettede julehjerter er altså en ikke så gammel skandinavisk tradition, hvor hele familien kan være med. Det eneste du skal bruge er en saks, papir i forskellige farver og hobbylim. Julehjerter er flotte og ikke så svære at lave, når man har fanget metoden.

Sådan fletter du et julehjerte

Det klassiske julehjerte består to stykker papir, et hvidt og et rødt, samt en hank… og det er altså kun hanken, som må limes på !
1) Klip to stykker papir (et rødt og et hvidt) på 7 x 23 cm.
2) Fold papirerne på midten med den farvede del indad.
3) Tegn de tre linier og buen, som skal klippes.
4) Klip efter linierne.
5) Fold papirerne så den farvede del vender udad
6) Nu skal du bare folde julehjertet og lime hanken på…… god fornøjelse

Mere om juletræspynt