Dannebrogsflag

For udlændinge kan det virke besynderligt, at danskere hænger deres nationale flag på juletræet.

Denne form for pynt hører til i gruppen af “national julepynt”, som blev vældig populær i midten af 1800-årene – ikke mindst efter 1864.

Fra denne periode stammer også en del former for julepynt, der har et vist krigerisk præg: fx trompeter og trommer. Et eksempel på, at denne særlige form for nationale stemning var en del af julen, findes også i “Højt fra træets grønne top”, hvor den lille Henrik skal være fenrik, og hvor fx trommer også nævnes.

Et andet eksempel er det ældst bevarede danske kræmmerhus, der er fra 1866. Her er motivet hverken nisser, engle eller lignende – det er “Den Tapre Landsoldat” med bøgekvisten.

At sætte flag på juletræet er en skik, som også kendes i andre lande end Danmark, for eksempel i de andre nordiske lande og i særdeleshed i USA. Her til lands blev det populært at sætte flag på træet i midten af 1800-tallet, ikke mindst efter krigen i 1864, hvor også pynt som trompeter og trommer så dagens lys. Flag er oftest på juletræet i form af guirlander.

I et varekatalog fra starten af 1900-tallet, stifter vi blandt andet bekendtskab med 10-øres flagguirlander på 2½ alen, bestående af 20 “små danske splitflag”. Men man kunne også se eksempler på, at man satte “enkeltflag” på træet.

Ved den socialdemokratiske borgmester Jens Jensens juletræ i begyndelsen af 1900-tallet var der for eksempel pyntet med “enkelt-flag”, og endda ikke kun danske, men også nordiske.

Mere om juletræspynt

Scroll to Top