Julemånedens datoer

Der er mange specielle dage i julemåneden, der er knyttet em masse traditioner til. Her er listet de fleste.

Advent

Tiden fra og med 4. søndag før jul til 24. december. Fra 5. årh. fejret som forberedelse til julen. Første søndag i advent tænder man det første af de 4 lys i adventskransen, der gerne er ophængt i røde bånd.

1. december

Den første af de 24 låger i julekalenderen åbnes. Kalenderlyset tændes første gang. Mange begynder at pynte op til jul den 1. december.

Op under jul

Mange hænger julestjernen op i vinduet. – Hvis man har en altan eller have, har man ofte et udendørs juletræ, som er tændt hele julen. – Man laver juledekorationer, f.eks. bestående af et stort julelys omkranset af små grangrene. – Man bager, specielle småkager, bl.a. vanillekranse, finskbrød, jødekager, brune kager, pebernødder og klejner. Mange drikker julegløgg.

13. december. Lucia-dag

Lucia-optog, hvor en såkaldt Lucia-brud, hvidklædt og med krans af levende lys om håret, fulgt af sine terner med lys i hånden. Vi har fået en tradition, som virkelig vækker glæde og begejstring der, hvor den overhovedet praktiseres, og det vil sige på skoler, i børnehaver, på alderdomshjem og på hospitaler.

23. december. Lillejuleaften

Juletræet pyntes. – Mange spiser æbleskiver og drikker gløgg.

24. december. Juleaften

Mange går i kirke juleaftensdag. – Om aftenen spises julemiddagen, der består enten af gås, and eller kalkun – eller af flæskesteg eller svinekam. Der spises ofte ris á l’amande med mandel i. – Juletræet tændes. – Gaverne uddeles. Børnene får at vide, at det er julenissen (julemanden), der er kommet med dem. – Der synges og danses om juletræet.

25. december. Juledag

Helligdag. Familiesammenkomster. Det store kolde bord med små lune retter. Man drikker ofte det stærke specielt bryggede juleøl.

26. december. Anden juledag

Helligdag. Familiesammenkomster. Igen det store kolde bord, men nu hos en anden i familien.

31. december. Nytårsaften

Ofte spiser man kogt torsk med kartofler og sennepssovs. Almindelig selskabelighed med vennerne. – Fyrværkeri.

1. januar. Nytårsdag

Helligdag. Ofte spiser man skinke med grønlangkål.

5. januar. Helligtrekongersaften

Juletræet tændes for sidste gang. – Ofte spiser man æbleskiver. Denne skik findes næsten ikke mere i Danmark, det er kun den ældre del af befolkningen der stadig fra gammel tid holder skikken i hævd, de unge har for længst smidt juletræet ud.