Torvet

Torvet – DR julekalenderen 1981

Poul Reichhardt byder velkommen som juletræssælger på torvet i DR’s klassiske julekalender fra 1981.

Det er 1. december, men julestemningen er helt i bund. Entreprenøren og hans tro følgesvend, Arthur, vil omdanne det hyggelige torv i byen til en stor parkeringsplads! Hvad skal der ske med juletræssælgeren Karl Erik og med pølsekonen Ella, når hendes pølsevogn skal rives ned og moderniseres? Og hvor skal der være gadefest, når pladsen bliver fyldt med biler? Med hjælp fra pynteaktioner, tipskuponer og et topløst juletræ sættes alle sejl ind på at redde julen.

Pølsevognens Ella (Birgit Zinn) og skovens Karl-Emil (Poul Reichhardt) er sammen med børnene Stine og Jens hovedpersonerne i DR’s julekalender ”Torvet” fra 1981. Al Damlunds spillemandsorkester giver julekalenderen en rigtig nordisk varme og julehygge, og er den røde tråd gennem hele kalenderen. Måske er jeg blevet gammeldags og nostalgisk, men spillemandsmusik holder nu bedre i en julekalender, end hip hop og rap.

Selvom replikkerne til tider falder lidt kunstigt fra børnene, er Stine (Maria Holkenfeldt-Behrendt) helt fantastisk bedårende sammen med Karl Emil (Poul Reichhardt), og i voksne øjne er Olaf Nilsen julekalenderens plage, når han spiller rastløs politibetjent der hele tiden skal have “en tilladelse-se”.

Tegneren Ib Spang Olsen fik idéen til ”Jul på Torvet”. Det var ham, der tegnede årets ulandskalender, og hans illustrationer pryder indledningen til tv-julekalenderen.

Medvirkende

Poul Reichhardt – Juletræssælgeren Karl Emil
Birgit Zinn – Pølsevognsejeren Ella
Maria Holkenfeldt Behrendt – Stine
Stephan Læssøe Stephensen – Jens
Olaf Nielsen – Politibetjenten
Jens Østerholm – Entreprenøren
Maria Stenz – Katrine – Bagerjomfruen
Egon Stoldt – Skorstensfejeren
Tom McEwan – Cykelsmeden Orla
Folmer Rubæk – Nissen
Birgit Brüel – Fru Hittestrup

Anne Marie Helger – Juletræskøber
Birgitte Gundorph Olsen – Dame
Merete Irgens – Dame
Alf Lassen – Barberen
Finn Rye Petersen – Arthur
Helle Ryslinge Lillesøsteren
Leif Sylvester Petersen – Julemanden
Roskilde Rejseorkester – Gårdmusikanter
– Al Damlund – Spillemand på Torvet
– Torben Ejersbo – Spillemand på Torvet
– Thomas Jersild – Spillemand på Torvet

1981, 1987