Jul uden stress

Julen er en dejlig tid, men også en travl tid. Der er så mange ting der skal nås, og man kan let blive helt stresse af alt det der skal holdes styr på.

Derfor har jeg samlet nogle gode råd og fif til at kommen igennem julen uden alt for megen stress.

Motion og frisk luft

Brug den friske kolde luft og kom udenfor. En rask gåtur kan gøre underværker for at afhjælpe stress. Du behøver ikke at tagen turen alene. Du kan sagtens tage familien eller venner med. Går du en tur i naturen vil der også være mulighed for at finde materialer til julehyggen. Det kunne være gran, bark og mos til en adventskrans, eller muslingeskaller til at pynte bordet op med.

trees, winter, snow-4830285.jpg

Planlægning afhjælper stress

Der sker så meget i julemåneden og arrangementerne ligger lige oveni hinanden. I stedet for at jage rundt i juletiden så forsøg i stedet at flytte nogle arrangementer til november eller januar. Dem du skal mødes med vil sikkert også gerne have lidt mere luft i decemberkalenderen.

Få julegaverne i hus

Planlægning af julegaverne er også en god måde at få ro i maven op til jul. Når der er styr på julegaverne, behøver du ikke løbe rundt i ugerne op til jul og febrilsk lede efter gaver. Køb så vidt det er muligt dine julegaver de 11 andre måneder end december. Start tidligt, nogle gange MEGET tidligt. Januarudsalget kan allerede give dig nogle gode tilbud til årets julegaver. Når du er i god tid kan du bedre få slappet af i juledagene.

Hjælp til indpakning

Når du køber julegaver, så kan du få butikken til at pakke dem ind. Så skal du ikke købe en masse gavepapir til indpakning og gaverne er færdige når du kommer hjem.

Færre men bedre gaver

Med det antal gaver mange af os skal give til hinanden, kan det være en god ide at gå flere sammen om en gave. Du kan dermed være med til at give en bedre gave og den afledte effekt er at der skal købes færre gaver. Når I er flere om en gave, vil budgettet være større og der er dermed flere muligheder til at finde den rigtige gave til modtageren. En anden måde at gå sammen på er at hjælpe hinanden med indkøbene. Del gaverne op til folk der har forstand på gaven eller kommer forbi de rigtige butikker. Med den rigtige planlægning vil indkøbet af julegaverne være mere effektiv.

Rend mig i traditionerne

Selv om du planlægger julen rigtig godt, bliver din kalender alligevel blive fyldt op med en masse julearrangementer dikteret af traditionerne. Mange familier har dobbelt op på traditionerne, forstået på den måde at både faren og moren har deres families traditoner. Ungernes institutioner supplerer op og de voksnes arbejde lægger yderligere traditioner til. Det bliver helt uoverkommeligt at skulle nå alt det, midt i den øvrige juletravlhed.

Lav dine egne traditioner

Traditioner skal være hyggelige, men det er de ikke altid. Julen skulle gerne opleves som værende hyggelig. En kærlig og fast gennemgang af julens arrangementer er nødvendig. Lav en prioriteret liste over arrangementer, invitationer og traditioner. Hvilke er nødvendige? Hvilke har du lyst til at deltage i? Hvilke kunne du godt undvære, hvis du blev nødt til det? Hvis du oplaver at julen er stresset, så er du netop nødt til at vælge noget fra.

Tag en god snak med din familie om hvad der betyder noget i din familie.

  • Skal der vælges nogen arrangementer fra?
  • Skal I lave noget enklere julemand eller uddelegere opgaven til flere?
  • Kan vi undgå at være ‘på gave’ med alle?

Julen er familiens højtid

Det lyder ret godt, ikke? Faktum er bare at selv om vi kalder det familiens tid, så er netop familien presset i juletiden. Der er så mange ting vi skal nå, og vi drøner fra det ene til det andet og føler at vi virkelig er fortravlede og kan mærke jullestressen snige sig ind på os.

Det er en af livets små absurditeter. Mens det er familiens højtid, så er det samtidig familien der er mest udsat. Prøv at geare ned og husk at nyde juletiden sammen med familien.

Julen behøver ikke være en masse arrangementer og traditioner som du føler dig forpligtet til at deltage i. Skru ned for arrangementer og op for familiehyggen. Så er der mere plads til ikke at blive stresset.

Andre kilder om julestress

sundhedsguiden.dk
http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/stress/undgaa%3B-julestress/

netdoktor.dk
http://www.netdoktor.dk/tema/bliv_fri_for_julestress.htm

femina.dk
http://www.femina.dk/sundhed/selvudvikling/ti-trin-til-undgaa-julestress