Nutella

Ingredienser

  • 80g ristede og afskallede hasselnødder
  • 30g mandelolie
  • 200g sukker
  • 30g cacaopulver
  • Halv teskefuld vanilieekstrakt eller vaniliekorn

Sådan gør du

Rist hasselnødderne i ovnen ved 180 grader i ca 5 minutter. De har fået nok når skallen revner og bliver sprød. Gnid herefter hasselnødderne mod hinanden for at få skallerne af.

Put de afskallede hasselnødder i blenderen og blend dem til de først bliver en grov hasselnød mel, og fortsæt til de bliver lidt flydende.

Tilsæt olien lidt efter lidt mens du blender. Tilsæt til sidst sukkeret, cacaopulveret og vanille og blend til du har den ønskede tekstur.

Nutellaens historie

nutella historie


Kilde: Ferreo.com

1943

Nutella finder vi i den tidligste tilbage i 1940erne. Der var konditoren Pietro Ferrero der opfandt Nutellaen. I 1940erne var der meget lidt chokolade, fordi kakao var en mangelvare på grund af Anden Verdenskrig så der rationering på fødevarer. Så Ferrero brugte hasselnødder (som der er rigeligt af i regionen Piemonte i Italien) til at gøre chokoladen mere drøj i brug. Produktet hed Pasta Gianduja og blev lavet af 70g hasselnødder og 30g chokolade per 100g færdig pasta.

1947, fremstilling af Gianduja pasta.
1947, fremstilling af Gianduja pasta.

1951

Pasta Gianduja var en sej omgang og Petro Ferreo videreudvikler på produktet og laver Supercrema, der var lettere at tygge. Petro Ferros søn overtager familievirksomheden.

1963

Navnet nutella fødes og for første gang seælges produktet udenfor Italien.

1984

Nutella bliver udødeliggjort i filmen Bianca som har den vildeste trøstespisescene med den brune creme. Se bare med her:

1994

Jacob Haugaard på Folketingets talerstol efter valgløfte om Nutella i feltrationerne. Foto: Thomas Wilmann/Polfoto.
Jacob Haugaard på Folketingets talerstol efter valgløfte om Nutella i feltrationerne. Foto: Thomas Wilmann/Polfoto.

Nutella har endda været brugt i valgløfter her i Danmark. Tilbage i 1994 stillede komikeren og musikeren Jacob Haugaard op til folketingsvalget som løsgænger. En del af hans valgløfter var at putte Nutella i de værnepligtiges feltrationer. Det fantastiske var at der to senere var chokoladesmørepålæg i feltrationerne. Det blev ikke lavet af Ferrero, så det måtte ikke hedde Nutella, men det var et identisk produkt.

2010

Nutella fjernes fra danske soldaters feltrationer, snøft.