Den Hemmelige Tunnel

Køb ‘Den hemmelige Tunnel’ på DVD+CD til 50,- på Gucca – Klik her ➤

Nizzerne på Sprogø i
Nizzerne på Sprogø i “Den hemmelige tunnel” (1997) | © SAKS FILM

Den handler om tunnelchef Mortensen, der skal have et tunnelprojekt færdigt, inden jul. For ellers bliver han fyret. Han forelsker sig senere i den videnskabeligt interesserede kvinde Ida Stjamp. Hun hjælper sin far Professor Stjamp, med videnskabelige undersøgelser.

Den Hemmelige Tunnel, blev ikke nogen stor succes blandt det ældre publikum, men den fængede dog det yngre. I kalenderen medvirkede bl.a. Nicolaj Kopernikus, Iben Hjejle, og Lars Lippert.

Nok en af de mest udskældte julekalendere nogensinde. DR var presset på tiden og fik hjælp udefra, så selv om julekalenderen er spækket med gode skuespillere, så virker den lidt akavet.

Se alle afsnit på DR Bonanza

Du kan se hele julekalenderen her https://www.dr.dk/bonanza/serie/101/den-hemmelige-tunnel/

1. december

blank

På Sprogø er den nye tunnel klar til juletrafikken. Professor Stjamp og hans datter Ida undersøger det grus, der er boret op, og ovre i det mørke Jylland planlægger krejlerne Frantz og Zigurd et besøg for at købe de brugte boremaskiner. Børnene Katrine og Mikkel laver julepynt til deres far, tunnelchef Mortensen, der har frygteligt travlt, selvom alt er færdigt. Nede under øen finder vi nizzerne Kizze, Bizze, Hizze og Nizze, der har haft svært ved at sove, mens tunnellen er blevet bygget. Men nu starter et NYT bor lige uden for deres hule.

2. december

blank

Just som julefreden var ved at sænke sig over Sprogø, starter et nyt bor op. Nizzerne under øen, som desperat mangler søvn efter det tidligere gravearbejde, bliver opskræmte, men det lykkes dem at stoppe det nye bor med deres særlige sprozze-maskine. Det giver imidlertid problemer for tunnelchef Mortensen og hans supersøde børn, Katrine og Mikkel. Og to glade, jyske krejlere er just på vej til øen for at gøre en rask forretning.

3. december

blank

Børnene har set det mystiske lys under vandet, men hvordan finder de ud af, hvad det er? Boret kører igen, og nizzernes sprozzemaskine er i stykker. I svære stunder må de – ligesom alle andre – gribe til håndkraft.

4. december

blank

Børnene har gjort en vigtig opdagelse, men synes ikke, at professor Stjamp har været til megen hjælp. Og hvad med de jyske krejlere? Er de kørt helt ud på et sidespor? Boret kører igen, og tunnelchef Mortensen er glad. Men nizzernes soveproblem bliver værre og værre. Deres sprozze-maskine er repareret, men fungerer ikke helt så godt som før, Bizze og Hizze pillede ved den.

5. december

blank

Frantz og Zigurd er begyndt at interessere sig for “rap”, men de har problemer med at stave det rigtigt. Nizzerne er ude på “mission”, og nu kan vi måske få at vide, hvad Kizze foretager sig, når drengene er ude. Tunnelchef Mortensen har endelig lidt tid til sine børn, men han kan ikke finde dem. De er i kælderen under fyrtårnet, hvor de har hørt en mystisk fløjtemelodi og set et glimt af nizzerne. Men de så ikke, hvor nizzerne kom fra, og nu er de spærret inde.

6. december

blank

Nizzerne har oversvømmet tunnelchef Mortensens bor i den hemmelige tunnel. De er blevet våde, men nu kan de endelig sove. Til gengæld hænger Katrines og Mikkels jul i en tynd tråd. De jyske krejlere er på vej mod Sprogå i en mystisk forklædning.

7. december

blank

Det er lykkedes nizzerne at oversvømme den hemmelige tunnel. Tunnelchefen har opgivet computerstyringen og prøver at løse problemet med håndkraft. Katrine og Mikkel vil stadig gerne hjælpe deres stressede far, professor Stjamp søger videre efter et nyt grundstof, og de jyske krejlere slikker sårene efter deres andet, forgæves fremstød. Men gad vide, om ikke nizzerne har det værst efter deres humlefest? – selvom tunnelchef Mortensen er på hårdt arbejde!

8. december

blank

Der bores igen i havbunden under Storebælt. Nizzerne er fortvivlede og har sendt bud efter hjælp hos nizzernes internationale Zecret Zervice, og nu venter de på, at der skal komme en agent. Katrine og Mikkel har fundet ud af deres fars hemmelige projekt og har besluttet sig for at være endnu sødere, end de var i forvejen. Professor Stjamp leder videre efter sit grundstof, men hvilket humør er krejlerne i efter andet afslag?

9. december

blank

Boret kører, mens de jyske krejlere forbereder et nyt fremstød. Tunnelchef Mortensen har endelig haft tid til at kramme sine børn. Desuden har han fundet et effektivt middel mod håraffald, men en formidabel modstander er ankommet på scenen – den internationale nizze-agent 00Z.

10. december

blank

De jyske krejlere har fundet en ny vinkel til at opnå en handel på Sprogø. Den internationale agent 00Z har præsenteret sit udstyr for nizzerne og er nu klar til at afsløre det virkelige problem. Tunnelchef Mortensen har fået et kursus i, hvordan man opfører sig over for damer.

11. december

blank

Tunnelchef Mortensen har foræret Ida blomster, og hun har taget pænt imid dem. Frantz og Zigurd har gjort et nyt charmefremstød mod skatten på Sprogø, men børnene hopper ikke på limpinden. 00Z har undersøgt alt over og under jorden på øen, og han har afleveret en bestillingsliste til nizzerne – på mikrofilm.

12. december

blank

Der er krise hos krejlerne Frantz og Zigurd, efter at Zigurd har opdaget den kvindelige side af sig selv. I centrum står en husfred. Nizzerne har været på mission og har skaffet et vagtelæg, en tesi, en pakke marcipan og en paraply, men Nizze har rørt rundt i 00Z’s drink med skæbnesvangre følger.

13. december

blank

Nizzerne har hentet en længere liste til 00Z – et vagtelæg, en tesi, en pakke marcipan og en paraply – men hvad skal alt dette bruges til? Katrine og Mikkel har set et glimt af nizzerne, men de ved ikke, hvor de kom fra, og de kan ikke huske den melodi, de hørte ved mødet. Krejlerne har planlagt et nyt fremstød mod Sprogø, men hvem holder vagt derhjemme imens?

14. december

blank

Børnene har fundet melodien, og krejlerne er på vej i ny forklædning. Skinnefræseren er stoppet. Nizzerne har grund til at fejre. men hvornår starter skinnelæggeren ?

15. december

blank

Katrine og Mikkel er i færd med at udforske det underjordiske gangsystem under Sprogø, men de har mødt et uhyggeligt syn, og nu må de søge hjælp. Krejlerne har forsøgt sig som arkæologer, men professor Stjamp tror ikke på dem. Mortensens skinnelægger-maskine fungerer perfekt, men der er stigende uro i Nizzebo.

16. december

blank

Et nyt tilbageslag for tunnelchef Mortensen. Nu er hans skinner x’ede – eller rettere z’ede. 00Z har lavet en storstilet kortslutning, men den har også ramt ham selv. Krejlerne Frantz og Zigurd har endnu ikke haft heldet med sig, men denne gang er de ikke taget hjem til Jylland. De lurer et sted i nærheden, men på hvad?

17. december

blank

Krejlerne Frantz og Zigurd har slået sig ned i nærheden af Sprogø, mens deres vagthund hjemme i Jylland er løbet tør for strøm. Tunnelchef Mortensen har glemt sin mistelten af bare stress, men nu har han sendt bud efter international eksperthjælp, mens hans søde børn, Katrine og Mikkel, har fundet en mystisk “afkalker” i gangene under øen. Professor Stjamp søger videre efter sit stof. 00Z har svært ved at finde sig en ny rolle – hvornår opgiver han og vender tilbage til den store verden, hvor han kom fra?

18. december

blank

Katrine og Mikkel har opklaret mysteriet med de x’ede skinner og fulgt deres far, mens han er nede i tunnellen. Med en kæmpekortslutning har han fået rettet skinnerne ud, men hvad er der dog sket med ham selv? Er han blevet til Frankenstein? – eller Tarzan? Han har anlagt en ny stil, og det samme har Frantz og Zigurd, der er på vej med en ny snedig plan.

19. december

blank

Frantz og Zigurd er blevet ansat som japanske eksperter og skal ned i tunnellen for at klare de sidste problemer. 00Z er flygtet fra nizzebo, men angrer og vender tilbage, hvor han tilbyder sig som hushjælp. I sin iver for at gøre sit nye job så godt som muligt, kommer han til at pille ved Nizzes sprozzer. Og Katrine og Mikkel har en fornemmelse af, at den truede juleglæde har noget med et vaterpas

20. december

blank

00Z har set Kizzes “hjemmeside” og hendes svaghed for heavy rock. Nizzer og børn har mødt hinanden for første gang, men har både svært ved at se og forstå hinanden. Toget holder stille, man hvad har de japanske eksperter fra Jylland tænkt sig at stille op med det? Mortensen har mange problemer, men han har forandret sig på en eller anden måde. Og hvordan er det med Ida? Er hun ikke også anderledes?

21. december

blank

De “jyske japanere” har forladt rakettoget og begivet sig på skattejagt med computerledningen som rettesnor. De har kæmpet sig forbi farlige edderkopper, og nu viser skattedetektoren dem mod den gule gang. Professor Stjamp tror stadig ikke på nizzer, men Ida råder børnene til at kontakte nizzerne direkte. Hun smiler en del og har tilsyneladende mistet interessen for Stjampolit, men manden, hun tænker på, har for travlt til at forstå japansk, og misteltenen i Mortensens kontor er ved at visne.

22. december

blank

De “jyske japanere”, Frantz og Zigurd, har opgivet deres computer, men fundet selve skatten, hvad der får dem til at bryde ud i en af deres hjemlands vemodige sange. Rakettoget er klar til affyring, og Morgensen har meddelt sin chef, at det kører d. 24. Just, som professor Stjamp har fundet beviset for, at nizzer ikke eksisterer, holder Katrine og Mikkel møde med dem. 00Z har genfundet sin tidligere stil, – måske lidt høfligere – og under hans ledelse lægger børn og nizzer en plan, som også skal udføres d. 24. Så nu har børnene endelig tid til at udføre deres andet projekt: nemlig at få en ny mor.

23. december

blank

Katrine og Mikkel har ført deres far sammen med deres ønskemor ved hjælp af en parfumeflacon, men nu kommer det store juletrick, de har aftalt med nizzerne. Hvordan kan nizzerne endelig få ro samtidig med, at tunnelchefen bevarer sit job? Rakettoget står klar, men krejlerne er løbet vild, og deres drøm om at komme i “orbit” synes langt borte. Mortensen og Ida har fundet lykken, børnene er klar, nizzerne er klar, det er den 24. december, dagen for det store tunnelmøde, og det er juleaften! Bliver det jul på Sprogø?

24. december

blank

Børnenes ene projekt ser ud til at lykkes, men hvad har de egentlig aftalt med nizzerne? Hvor længe kan Mortensen og Ida blive ved med at synge? Er krejlerne løbet vild, så de aldrig kommer i “orbit”? Kan det passe, at Zigurd pludselig har taget kommandoen? Bliver det nogensinde jul på Sprogø?

Kolofon

Manuskript: Bjarne O. Henriksen, Gunnar Geertsen, Jannik Fuglsang og René Vase.
Komponist: Kim Bækgaard.
Sangtekster: Gunnar Geertsen, René Vase og Jannik Fuglsang, Esben Høilund-Carlsen.
Instruktion: Esben Høilund-Carlsen. Fortæller: Helge Baun Sørensen.

Medvirkende

Morten Suurballe (Tunnelchef Mortensen), skuespiller
Christa Bendell (Katrine), skuespiller
Rasmus Køllgaard (Mikkel), skuespiller
Holger Juul Hansen (Professor Stjamp), skuespiller
Iben Hjejle (Ida), skuespiller
Nicolaj Kopernikus (Bizze), skuespiller
Lars Lippert (Nizze), skuespiller
René Benjamin Hansen (Hizze), skuespiller
Sofie Stougaard (Kizze), skuespiller
Ole Lemmeke (Agent 00Z), skuespiller
Niels Ellegaard (Zigurd), skuespiller
John Batz Poulsen (Frantz), skuespiller
Mette Kolding (Zandra PC), skuespiller
Axel Strøbye (Chefens stemme), skuespiller
John Nørgaard (Statsministerens stemme), skuespiller

1997