Pagten julekalender

Pagten, som er egnet for børn fra 8, er en historie om at stå sammen og hjælpe hinanden, når det virkelig gælder – og om at acceptere hinanden på trods af forskelligheder.

Det er også et rigtigt juledrama med en isheks, som truer nissernes eksistens – jagten på en hemmelig pagt – og en række magiske prøver, som to børn, fra hvert sit univers, må igennem.

Uhyggelig julekalender

Der er en uhyggelig undertone i denne julekalender. Faktisk var den så uhyggelig at der var en seerstorm af forældre der brokkede sig over hvor lidt jul og hygge der var i kalenderen ((DR’s kunder: Brok, brok og atter brok… http://www.bt.dk/film-og-tv/drs-kunder-brok-brok-brok#slide-6)). Det hårde i julekelderen er den nådesløse mobning af Malthe.

»Der er ikke noget, jeg kunne ønske mig mere, end at forældrene taler med deres børn, når de ser serien, for mobning er jo til stede i børnenes virkelighed, og det er vanvittig vigtigt, at vi voksne er opmærksomme«, siger Maya Ilsøe.

Den 12-årige skoledreng Malte og den jævnaldrende nissepige Lyda er den kombination af menneske og nisse, der er nødvendig for at finde frem til Pagten, hvis skjulested er beskyttet af tre magiske prøver. Deres mod og venskab bliver udfordret – og der bliver brug for deres særlige evner, hvis den onde isheks skal besejres, og et nyt og bedre fællesskab opstå.

blank

Grundtvig er med i Pagten

Pagten Julekalender 2013
Pagten Julekalender 2013

Nikolaj Frederik Severin Grundtvig er en vigtig person i Pagten. For det første fordi han sammen med Saia dannede pagten mellem menneske og nisse. Og for det andet fordi hans salmer og sange om mennesker og fællerskab spiller en stor rolle i Malte og Lydas kamp for at løse gården om, hvor Pagten er gemt. Oprindelig var det slet ikke meningen, at Grundtvig, hans tanker og hans salmer skulle med i julekalenderen.

Historien om mobbeofferet Malte og nissepigen Lyda mindede alligevel manuskriptforfatter Maya Ilsøe om Grundtvig og hans tanker om fællesskab, identitet og det levende ord.
Derfor kom handlingen til at foregå i Thyregod i Midtjylland. Grundtvig blev nemlig som kun ni-årig sendt til Thyregod for at blive forberedt til latinskolen.

Handlingen går ud på, at Grundtvig i sin tid indgik en pagt med en nissepige. I nutiden skal 12-årige Malte og den jævnaldrende nissepige Lyda finde frem til pagten. Lyda er en kombination af et menneske og en nisse, og derfor er hun pigen, der må finde frem til ’Pagten’, hvis skjulested er beskyttet af tre magiske prøver.

Pagten - Skuespillerne
Fotograf: Keld Navntoft

Fabio, Saia, Lyda og Gibbus
Fabio, Saia, Lyda og Gibbus

Malte bliver spillet af Benjamin Engell

Malte bliver spillet af Benjamin Engell

Malte har en ret livlig fantasi, og derfor bliver han mobbet af de andre elever i 6.a. Siden Malte startede i skolen, har han været holdt uden for og er blevet mobbet. For at holde det hele ud dukker han nakken, svarer ikke igen og lever mere og mere i sin egen verden.

En dag finder Malte ud af, at han er udvalgt til at kæmpe for, at nisserne kan over overleve i eventyrverdenen. Hans selvtillid vokser, og han bliver gladere. Undervejs finder han også ud af, at når man er god til noget og får en vigtig opgave, følger der også et ansvar med. Han finder ud af, at han kun kan vinde kampen, hvis han tør vise tillid til de andre og give fællesskabet med de andre børn en chance til.

Malte bliver spillet af Benjamin Engell der er født i 1994. Ud over at spille skuespil, spiller Benjamin også trommer.

Karla Løkke spiller Lyda

Karla Løkke som Lyda

Lyda er nisse, og hun er både meget stærk og meget stædig. Hun er lillesøster til Gibbus og hun er træt af, at familien kun ser hende som “Den lille”. Hun er lynhurtig og modig, og hun tør også tage nogle chancer, der kan virke lidt farlige. Fra det øjeblik Saia – hendes mor – bliver frosset, vil Lyda være med i kampen for at redde sin mor.

Det er hendes måde at klare smerten og frygten på, og inden længe er hun slet ikke til at undvære i kampen for at redde Pagten. Da kampen er slut, er der ikke længere nogen tvivl om, at Lyda har al den styrke og de evner, der skal bruges for at kunne følge efter sin mor Saia, når den tid kommer.

Lyda spilles af Karla Løkke. Hun er født i 1997 og har spillet skolekomedier. I hendes fritid dyrker hun blandt andet atletik.

Karla spilles af Andrea Heick Gadeberg

Karla spilles af Andrea Heick Gadeberg

Karla er Maltes lillesøster, og hun går i 1. klasse. Hun fantastisk dygtig til at spille klaver og spiller tit for Malte. Karla er en drømmer, og så elsker hun Malte og hans fantasi. Hun beundrer ham, og synes han er verdens klogeste og bedste storebror.
Karlas højeste ønske er at hun kan se nisser ligesom Malte. Karla vil meget gerne hjælpe Malte og det skal vise sig, at hendes mod får afgørende betydning.

Karla spilles af Andrea Heick Gadeberg. Hun er født i 1998. Andrea har været med i ‘Annie’ på Fredericia Teater og ‘Sound of Music’ samme sted. Hun synger, spiller trompet og klarer sig også godt på et keyboard.

Mathilde Høgsted Voglhofer som Viji

Mathilde Høgsted Voglhofer som Viji

Viji kom ind i 6 a. efter sommerferien og er altså den nye pige i klassen. Viji er den eneste, der tør sige Rune i mod. Hun er hurtig og ikke bange for noget.

Viji er adoptivbarn fra Indien og har gået på et utal af skoler. Hun er utilnærmelig og har ikke nogen venner tæt på – men som historien skrider frem går det op for hende, hvilken forskel, det gør at have nogen man kan regne med.

Viji bliver spillet af Mathilde Voglhofer. Hun er født i 1997 og er kvart inder, kvart østriger og halvt dansk. Hun er danmarksmester i springgymnastik og spiller golf, badminton og klaver.

Rune spilles af Mathias Toftegård Andersen

blank
Rune Spille af Mathias Toftegård Andersen

Rune kommer fra egnens største gård. Han er selvsikker og kan få klassen til at grine på to sekunder, ligesom han kan sætte dem på plads, som det passer ham. Rune står i front for det hårde mobberi af Malte og dyrker sin magt. Det er kun Viji, der tør stille sig i vejen for ham, og derfor vælger han at slå hårdt igen. Men Rune må snart indse at han har behov for rigtige venner og ikke dem, der følger ham af frygt.

Rune spilles af Mathias Toftegaard. Han er født i 1996, har været med i musicalen ‘Oliver Twist’ og spiller også fodbold.

Emil bliver spillet af Filip Søskov Davidovski

Emil bliver spillet af Filip Søskov Davidovski

Emil er en pæn dreng. Han er dygtig i skolen og kan snakke med alle i klassen. Han har aldrig prøvet at være udenfor og blive mobbet. Hans far er skoleinspektør på skolen, og han er en mand der holder sig til alle reglerne, og vil gøre tingene på den bedste måde.

Emil har det svært med, at hans far forventer så meget af ham. Emils far ved altid, hvad der rigtigt og bedst at gøre, og han har en bestemt mening om, hvordan Emil skal opføre sig.
Emil vil derfor gerne være sammen med Rune, fordi Rune skider på alt, er spændende at være sammen med og får ting til at ske.

Selvom Emil går med på Runes planer, er det som regel ham, der får mobberierne stoppet i tide. Men på et tidspunkt er Emil er nødt til at finde ud af, hvem han vil holde med.

Emil bliver spillet af Filip Søskov Davidovski. Han er født i 1995 og har erfaring fra skoleteater. Derudover spiller han fodbold på elite-niveau, guitar i et band og står på ski.

Gibbus spilles af Laus Høybye

Gibbus spilles af Laus Høybye

Gibbus er Lydas storebror. Han har et godmodigt væsen, og han er rigtig sød ved Lyda. Han er vant til at tage ansvar i familien og løser sine opgaver godt. Da han møder en smuk, fremmed kvinde i skoven bliver han meget forelsket. Han oplever pludselig noget nyt og spændende, og han har lyst til at oplevet meget mere.

Gibbus spilles af Laus Høybye, der er uddannet skuepiller på skuespillerskolen i Odense i 2005. Laus har lagt stemme til en lang række tegnefilm f.eks. “Svaneprinsessen” og “Tarzan”. Udover Krumme-filmene har Laus medvirket i Camping (1990) samt Dig og mig (2008).

Fabio bliver spillet af Lars Ranthe

Fabio er en god far for Lyda og Gibbus, men han kan være lidt forvirret. Han har altid været vant til at passe børnene, mens Saia var væk på andre opgaver. Han er god til at passe på dem allesammen, han er klog på livet og ved mere om tingene, end man skulle tro, når man først ser ham. Fabio kæmper hårdt for at redde nisserne og Pagten - og det tager noget tid for ham at se, at det er malte og Lyda der skal løse opgaven. Fabio spilles af Lars Ranthe. Lars blev uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998. På TV har Lars Ranthe spillet med i Nikolai og Julie (2003), Krøniken (2003). Han spiller den store rolle som Jakob Sommer i DR1's dramaserie

Fabio er en god far for Lyda og Gibbus, men han kan være lidt forvirret. Han har altid været vant til at passe børnene, mens Saia var væk på andre opgaver. Han er god til at passe på dem allesammen, han er klog på livet og ved mere om tingene, end man skulle tro, når man først ser ham.

Fabio kæmper hårdt for at redde nisserne og Pagten – og det tager noget tid for ham at se, at det er malte og Lyda der skal løse opgaven.

Fabio spilles af Lars Ranthe. Lars blev uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998. På TV har Lars Ranthe spillet med i Nikolai og Julie (2003), Krøniken (2003). Han spiller den store rolle som Jakob Sommer i DR1’s dramaserie “Sommer” (2007-2008).

Saia spilles af Trine Appel

Saia spilles af Trine Appel

Saia er Gibbus og Lydas mor. Hun er en smuk, klog nisse der passer på familien og hjælper menneskerne, især op til jul. Men faktisk er Saia meget mere end det. Hun er en lederfigur i nissernes kamp for overlevelse.

I 213 år har den Pagt Saia og Grundtvig skabte, da de var børn, beskyttet nisserne mod det onde. Saia betyder, mere end nogen anden for nisserne og deres overlevelse.

Saia spilles af Trine Appel, der er uddannet skuespiller på Statens teaterskole i 1996. Trine har blandt andet spillet med i børnefilmen ‘En som Hodder’.

Marianne spilles af Julie Carlsen

Marianne spilles af Julie Carlsen

Marianne er mor til Malte og Karla. Hun arbejder som rengøringsdame på Thyregod skole, og gør alt hvad, hun kan for at få livet som enlig mor til at gå op. Alligevel føler hun, at det er mere end svært at kompensere for den manglende omsorg fra Malte og Karlas far, der forlod dem for snart længe siden.

Da det går op for hende, hvor svært Malte har det i skolen, beslutter hun i afmagt at sætte en stopper for Maltes fantasi, for at få ham til at fungere i den “virkelige verden”. Men Marianne ender alligevel med åbne lidt op for Maltes fantastiske verden.

Marianne spilles af Julie Carlsen, der er uddannet skuespiller på Skuespillerskolen i Århus i 1991. På tv har Julie blandt andet spillet med i ‘Rejseholdet’, ‘Lysets nøgle’ og ‘Anna Phil’.

Helle spilles af Iben Dorner

Helle spilles af Iben Dorner

Helle er en seriøs, nyuddannet lærerinde. Hun er sød og ambitiøs og fornemmer hurtigt, at det sociale miljø i 6.a. er dårligt. Hun gør, hvad hun kan for at få et bedre sammenhold til at vokse, men til hendes frustration får hun ingen opbakning fra hverken skoleledelse eller forældre.

Den eneste, der virkelig støtter hende er SSP konsulenten Jens, som umiddelbart slet ikke er hendes type – men som måske alligevel viser sig at være det.

Helle spilles af Iben Dorner. Hun er uddannet på Skuespillerskolen, Odense Teater (2007) og har bl.a. medvirket i tv-serien ‘2900 Happiness’.

Poul spilles af Steen Stig Lommer

Poul spilles af Steen Stig Lommer

Poul er et regelret og flittigt menneske, med mange ambitioner, som skal gøre hans skole til en af de bedste for eleverne. Han har svært ved at tro på at der er så meget mobning i 6.a, som Helle påstår. Ikke mindst fordi det involverer hans egen søn Emil, som han helst vil anse for at være et forbillede for de andre elever.

Poul spilles af Steen Stig Lommer, der blev uddannet skuespiller i 1984. Steen har spillet et utal af roller på teatret, film og tv. Publikum har blandt andet kunne se Steen i DRs dramaserie ‘Ørnen’, og på filmlærredet har han for eksempel spillet med i ‘Drømmen’ (2006).

Iselin spilles af Signe Egholm Olsen

Iselin spilles af Signe Egholm Olsen

Isens hersker

Iselin er en smuk iskvinde, med et hjerte af is. Så længe nogen kan huske, har hun hersket i det koldeste nord, hvor hun har spejlet sig i isbjergenes blanke sider. Dengang hun besluttede at udvide sit territorium, var det klart, at hun også måtte have magt over nisserne.

Men nisserne ville ikke underkaste sig, og derfor besluttede hun sig for at udrydde dem. Nu hvor nisserne ikke længere har deres menneskeven har Iselin anet en mulighed for at ødelægge Pagten – som er det eneste, der forhindrer hende i stille og roligt at gøre det af med alle nisser.

Signe Egholm Olsen er uddannet på Statens Teaterskole i 2003. Hun fik i 2005 sit store gennembrud i rollen som Maria i filmen “Nordkraft”. På teatret har hun haft roller på Det Kongelige Teater, Turbinehallerne, Gladsaxe Teater, Caféteatret, Mungo Park og Det Danske Teater.

 

Credits

TV
Forfatter:
Maya Ilsøe

Instruktør:
Jesper W. Nielsen

Producent:
Katrine Vogelsang

Fotograf:
Jan Pallesen, DFF

Scenograf:
Sabine Hviid

Komponist:
Aslak Hartberg

Klippere:
Henrik Vincent Thiesen
Marie-Louise Bordinggaard
Carsten Søsted
Elin Pröjts

Tonemestre:
Andreas Holtti
Morten Wille
Andreas Kongsgaard Mogensen

Episodeforfattere:
Karina Dam
Rum Malmros
Ida Maria Rydén

Vfx:
Duckling

Medvirkende

Benjamin Engell
Karla Løkke
Andrea Heick Gadeberg
Mathilde Voglhofer
Mathias Toftegaard Andersen
Filip Søskov Davidovski
Jonas Eilskov Jensen

Frederik Skovby
Lars Ranthe
Laus Høybye
Trine Appel
Julie Carlsen
Signe Egholm Olsen
Iben Dorner
Steen Stig Lommer

Carsten Bjørnlund
Olaf Johannessen
Ditte Hansen
Henning Valin
Camilla Søeberg
Pelle Koppel
Med flere…

WEB / MOBIL


Projektledelse: Sonja Winckelmann Thomsen
Idé og Koncept : Sonja Winckelmann Thomsen, Christian Badse, Frederik M. Hansen
Redaktion: Gianna Giacomello, Dorthe Riis Lauridsen
Programmering web: Pelle Klit Christensen, Lars Gregersen
Programmering mobil: PortaPlay
Design: Venom Yum ved Anders Arhøj
Producent web, DR Fiktion: Thomas Hedemann

2009, 2013

I 2013 støtter U-landskalenderen Myanmar