Julemærket

En Dansk tradition
Julemærket, som vi kender det, er enestående for Danmark. Opfundet af Einar Holbøll i 1903, og på gaden for første gang i 1904, hvor det blev solgt for 2 øre. I dag koster det lidt mere – men idéen er uforandret: At hvert et mærke støtter børn i Danmark, der har brug for hjælp.

Julemærket er et ganske særligt mærke, som klæbes på postforsendelser ved juletid; indtægten ved salget går til velgørende formål, i Danmark til oprettelse og drift af julemærkehjem. Julemærkehjemmene er ikke kun for svage børn, men også for vanskelige børn. Børn der har behov for at komme væk hjemmefra og overvægtige børn der har behov for at tabe sig.

Postmester Einar Holbøll

Ideen skyldes den danske postmester Einar Holbøll og har siden 1904, da mærket indførtes i Danmark, bredt sig til mange andre lande, bl.a. USA. Julemærker er blevet et eftersøgt samlerobjekt, der for de ældstes vedkommende betinger høje priser. Julemærkesamlerne har egen forening, Danmarks Julemærkesamler Forening.

Et Julemærkehjem er et midlertidigt hjem for børn, der har brug for at få hjælp til at bryde en ond cirkel. Der findes fire Julemærkehjem i Danmark, og alle lægger vægt på en god og positiv livsstil til gavn for børnenes videre udvikling. De har sunde vaner på dagsordenen, både med hensyn til kost, motion og den måde vi behandler hinanden på. Et Julemærkehjem har trygge rammer, og voksne der har tid.


Med 50 tegninger af børn på Julemærkehjem markerer Julemærket 2012 100-året for åbning af det første Julemærkehjem i Danmark. Bag hvert enkelt Julemærke er en historie om et barn, der havde brug for hjælp. Et af dem er 9-årige Selma, som var på Julemærkehjem i starten af året – julemærke nummer 6 på arket. Hun var overvægtig, følte sig anderledes og måtte skifte skole på grund af mobning. Selmas mor, Line, husker tydeligt datteren reaktion efter første dag på den nye skole. Selma kom glad hjem og sagde: ‘der er slet ikke nogen, der har slået eller drillet mig i dag, men måske er det bare fordi jeg er ny’.

På Julemærkehjemmet fik Selma hjælp til at tabe sig og redskaber til at imødegå mobning. Samtidig fik hun genopbygget sit selvværd, så hun i dag er en glad og aktiv pige, der trives og har fået venner.

Julemærket 2012 var børnenes Julemærke

Nogle smiler, griner og laver ansigter. Andre er mutte og en enkelt græder. Det er tydeligvis ikke modeller, der er brugt til Julemærket 2012 – det er børn på Julemærkehjem. Børn med hver sin historie.

I 2012 var det 100 år siden det første Julemærkehjem åbnede i Danmark. Siden da har mere end 70.000 børn fra hele landet fået glæde og gavn af et ophold. Det afspejler sig på Julemærkearket, der består af 50 tegnede portrætter af børn på Julemærkehjem.

Den bedste måde vi kan fejre Julemærkehjemmenes jubilæum på, er ved at lade dem, det hele drejer sig om, komme til orde – nemlig børnene på Julemærkehjem

Direktør for Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen.

For selvom Julemærkehjemmene har hjulpet børn i Danmark i mere end 100 år, er behovet fortsat stort. Faktisk havde hjemmene en historisk lang venteliste og en ventetid på op til 16 måneder i jubilæumsåret 2012.

Selvom vi ikke sender så mange fysiske julehilsner længere, så håber vi inderligt, at folk ser Julemærket som et støttemærke, og køber det. Julemærket er fortsat den største indsamling til Julemærkehjemmene – og dermed hjælp til børn der mistrives og slås med en hverdag med mobning og social isolation

Søren Ravn Jensen

Bliv JulemærkeVen og gør en forskel for udsatte børn i Danmark

Som JulemærkeVen støtter du Julemærkehjemmene med et fast månedligt eller årligt beløb. Dit bidrag er med til at sikre, at børn, der slås med mobning og social isolation, får hjælp og nyt mod på livet.

Som JulemærkeVen får du:

  • Fire nyhedsbreve om året med sidste nyt om Julemærkehjemmenes arbejde, børns fortællinger samt aktiviteter
  • Invitation til at besøge et Julemærkehjem
  • Et særark af årets Julemærke (kan ikke købes i alm. handel)
  • Udlodning af særlige præmier

Se mere på www.julemaerket.dk

Scroll to Top