Steno & Stilling

Torben Steno og Kenn André Stilling.
blank

Man kan sætte en hel del titler foran Torben Stenos navn. Og nu får han også skrevet rejseguide på sit CV. Hver dag fra den første december og frem til juleaften tager Steno DR’s seere med på en rejse til en række af landets monumenter. De statuer og skulpturer man måske ikke lægger mærke til i hverdagen, men som fortæller en hel del om vores land – og historie.

Rejsen går blandt andet fra Bornholm i sydøst – til Frederikshavn i nordvest.

Men det var nu nok i et køkken i København, at Torben Steno første gang blev kendt i en bredere offentlighed. Han var i flere år medvært og husmusiker i mad- og samtaleprogrammet “Mik Schaks Hjemmeservice” på DR2. Siden har han blandt andet lavet TV-serien “DDR 2” om livet i Østtyskland og “Verdens bedste land”.

Og Torben Steno gør sig også på de skrå brædder. Som musiker, hvor han danner par med sangeren Johan Olsen i “Pligten Kalder” og også i et show sammen med skuespillerinden Mette Horn. Foredrag og “Stand Up journalism” er også noget af det denne juls rejseguide bedriver.

Kunst – og cafe

På sin rejse med rundt til landets kendte og ukendte monumenter har Torben Steno maleren og billedhuggeren Kenn André Stilling. Hvor Steno i høj grad sætter de forskellige monumenter ind i en historisk og national sammenhæng, er det Stillings opgave at se nærmere på monumentet som kunstværk.

Selv er han lige nu ved at lave et monument over Dan Türell – det skal stå i Vangede. Og faktisk er Kenn André Stilling også manden bag den legendariske cafe, der er opkaldt efter den store forfatter. Det var nemlig denne juls anden rejseguide, der med “Cafe Dan Turell” Cafe Sommersko og Cafe Viktor bragte den franske cafetradition til Danmark.

Værterne

Torben Steno er journalist, foredragsholder og musiker. Han står bag DR2 serier som DDR2, Uden Skyld & Skam. Han var i mange år “hjælperytter” og organist i Mik Schacks Hjemmeservice. Kenn André Stilling er maler og billedhugger. Har arbejder pt. på en monument over digteren Dan Turell. I snart en menneskealder har han stået bag kulturtidsskriftet “Viktor B. Andersens Maskinfabrik”.

I den brede offentlighed er han nok bedst kendt, som manden, der bragte den franskinspirerede cafékultur til Danmark. Stilling var manden bag tre af de mest berømte; Cafe Sommersko, Cafe Viktor og Cafe Dan Turell.