Absalons hemmelighed

Da Cecilie hører om Absalons Hemmelighed, beslutter hun at finde ud af, om myten mon dækker over det mirakel, der kan gøre hendes alvorligt syge lillesøster rask. Sammen med drengen Hubert begiver hun sig ud på en lang og farefuld opdagelsesrejse.

Drømte mig en lille drøm

Den smukke titelmelodi til Absalons hemmelighed sunget af Dicte.

Tekst

Drømte mig en drøm i nat
Om julesang og julepjat
Og engle falder ned fra sky
En julenat i indre by
Julesneen falder hvid
Det sku’ den helst ved juletid
En engelsang med fryd derom
Jeg drømte mig en lille drømNu det blevet jul igen
Og julemanden er din ven
Har du været sød i år
De slemme børn ingen gaver får
Og hvis du gemmer på noget i dit hjerte min ven
Så ønsk det nu
For du kan aldrig blive et barn igenDrømte mig en drøm i nat
om julesang og julepjat
Og engle falder ned fra sky
En julenat i indre by
Julesneen falder hvid
Det sku den helst ved juletid
En enegelsang med fryd derom
Jeg drømte mig en lille drømDet sker ting som ik’ sku ske
Men er det sket så det det
Er der noget du ik fik gjort
Så gør det nu livet er så kort
Og hvis du har et ønske i dit hjerte min ven
Ja
Så ønsk det nu
For du kan ik’ gå tilbage igenDrømte mig en drøm i nat
om julesang og julepjat
Og engle falder ned fra sky
En julenat i indre by
Julesneen falder hvid
Det sku den helst ved juletid
En enegelsang med fryd derom
Jeg drømte mig en lille drømEr der noget du ik fik gjort
Så gør det nu
For livet er så kort
Der er så mange gaver
Det skal gives bortJulesneen falder hvid
Det sku den helst ved juletid
En engelsang med fryd derom
Jeg drømte mig en lille drømDrømte mig en drøm i nat
Om julesang og julepjat
Og engle falder ned fra sky
En julenat i indre by

Om Absalons hemmelighed julekalenderen

Absalons Hemmelighed’ er et juleeventyr i 24 afsnit om den 12-årige Cecilies lange og farefulde opdagelsesrejse på jagt efter en hemmelighed fra fortiden, som måske kan helbrede hendes alvorligt syge lillesøster Ida.

Cecilie er en klog og meget speciel pige, som er vild med arkæologi. Cecilie bor, sammen med sin familie, på toppen af Stormagasinet, hvor hendes far er direktør. Cecilies 8-årige lillesøster Ida har dårligt hjerte og er meget svag – lægerne kan ikke helbrede Ida, og hendes fremtidsudsigter er dystre. Cecilies store og brændende ønske er, at Ida må blive rask – og hun ved, at det vil kræve noget, der minder om et mirakel.

Interessante fund

blank

Lige i øjeblikket er hele familiens liv præget af, at julen nærmer sig. Cecilies far har susende travlt, og samtidig skal stormagasinets juleudstilling åbnes – og i år er det en ganske særlig udstilling. Da der for nogle år siden blev gravet ud under stormagasinet i forbindelse med etableringen af den københavnske metro, gjorde arkæologerne nogle interessante fund. Man fandt Absalons Gård, der blev bygget som noget af det første i forbindelse med grundlæggelsen af København i 1100-tallet. Juleudstillingen rummer nogle af de bedste fund fra udgravningerne – lige noget for Cecilie.

Hemmeligheden

Under åbningen af juleudstillingen hører Cecilie nogen tale om Absalons Hemmelighed. Arkæologen Petra, som har stået i spidsen for både udgravningerne og udstillingen, afviser det som vrøvl og myter – men Cecilie er blevet nysgerrig og beslutter at forsøge, om hun på egen hånd kan finde ud af noget om hemmeligheden. En sen aften lykkes det Cecilie at komme ned i den afspærrede ruin, som er absolut forbudt område på grund af faren for nedstyrtning. Her møder hun, ved en tilfældighed, den forunderlige dreng Hubert, som bor i en hemmelig hule i kælderen sammen med et par særprægede klunsere.

Farefuld opdagelsesrejse

Det viser sig, at Hubert også kender til Absalons Hemmelighed – blandt andet ved han, at den har noget at gøre med en helbredende kraft. Cecilie beslutter sig for at gøre alt, hvad hun kan, for at finde frem til Absalons Hemmelighed. Og hun håber inderligt, at hemmeligheden og den helbredende kraft kan gøre Ida rask.

Cecilie begiver sig derfor, sammen med Hubert, ud på en lang og farefuld opdagelsesrejse fuld af besynderlige, skræmmende og spændende oplevelser. Undervejs udvikler varme og anderledes venskaber sig midt i juletravlheden.

Kummefryser fjernet

kummefryser2

Absalons Hemmelighed blev oprindeligt vist i 2006. Det er dog ikke alle scener fra den dramatiske julekalender, der tåler et gensyn mente en masse bekymrede seere. I afsnittet den 16. december bemærkede mange julekalenderfans, at en omdiskuteret scene var blevet klippet ud.

En scene, hvor de to hovedpersoner Cecilie og Hubert gemmer sig i en kummefryser, for at skjule sig for arkæologen Petra, var klippet ud. Man så hverken Cecilie og Hubert kravle ned i kummefryseren, eller kravle op af den igen, og et billede af en kiste var forsøgt klippet ind i stedet, for at seerne skulle få fornemmelsen af, at Cecilie og Hubert gemte sig i kisten.

Ændringen af scenen skyldes, at DR, efter at afsnittet havde været vist i 2006, modtog et væld af klager fra bekymrede forældre, der beskyldte DR for at opfordre børn til at gemme sig i kummefrysere, hvilket kan være livsfarligt. DR måtte derfor et par dage senere bringe en beklagelse i forbindelse med aftenens afsnit af Absalons Hemmelighed, og samtidig advare børn mod at kravle ned i kummefrysere.

Køber man derimod DVD-udgaven af Absalons Hemmelighed, er scenen med kummefryseren stadig med.

Om produktionen og modtagelsen af Absalons hemmelighed

Absalons hemmelighed har haft tre instruktører tilknyttet. Det har Morten Køhlert der tog sig af de første otte afsnit. Han har fortalt Information (2) at han var blevet inspireret af Astrid Lindgren og hendes måde at bringe hverdagen ind i et eventyrligt univers. Det er ikke magi det hele, for alt har en pris. “Moralen i Absalons Hemmelighed er også, at man ikke får noget gratis. Alting har en pris. For at nå målet har det store omkostninger,” udtalte han til Information.

Absalons hemmelighed var et forsøg fra DR’s side. Julekalenderen blev nødt til at vokse op. DR skævede til den success som TV 2 have med julekalendere. De var mere tidssvarende end DR’s produktioner, på det tidspunkt. De henvendte sig ikke kun til de mindste men også de lidt ældre børn og unge. Børn er blevet meget bedre til at afkodes medier og skal udfordres mere end hvad tilfældes have været tidligere.

Her var pludselig en alvorlig julekalender hvor humoren var til stede, men pludselig havde en mindre fremtrædende plads. Humoren blev brugt meget nedtonet og til at lette tonen lidt hist og her. Historien er meget alvorlig som udgangpunkt, og var starten på en ny æra af julekalendere som var nissefri.

Anmelderne og publikum elskede Absalons hemmelighed, og der var gode anmeldelser. Men at julekalenderen nu pludselig handlede om virkelige udfordringer, og havde spænding og til dels også gys, faldt nogen for brystet, og der blev klaget over et klip med en kummefryser.

Seere

2006 900.000 i gennemsnit
2010 752.000 i gennemsnit

Absalons hemmelighed sælges til udlandet

DR fulgte med Absalons hemmelighed i fordsporene på TV 2’s Jesus og Josefine fra 2003, ved at blive solgt til udlandet. Der var stor interteresse for Absalons Hemmelighed. DR solgte julekalenderen til tv-stationer i Norge, Sverige, Polen og Slovenien, der programsatte kalenderen som vinterserie i 24 afsnit. Jo vi er ret unikke med konceptet med tv-julekalendere, så med begrevet vinterserie, så er den salgbar i udlandet.

Skult reklame

Studieoptagelserne til ”Absalons Hemmelighed” fandt sted i TV-Byens store studie. Desuden indeholder serien location-optagelser fra Magasin du Nord, Christiansborg Slotsruin, Roskilde Domkirke, Kronborg, Vor Frue Kirke i Kalundborg, Sct. Bendts Kirke i Ringsted og Mønsted Kalkgruber. Alle stederne fik ekstra eksponering på grund af julekalenderen.

Eva Theresa Jermin-Anker
Sarah Juel Werner

Sarah Juel Werner – Cecilie

Ellen Hillingsø
Henrik PRip
Gustav Hintze

DR må ikke reklamere, men det faktum at meget af handlingen foregår i Magasin, har været millioner værd for stormagasinet. Selv har Magasin været tavse omkring værdien af at være med i julekalenderen. TV-chef Mikael Ostenfeld fra mediebureauet Carat vurderer derimod at det kan have branding værdi for omkring 10 millioner.  Det er dog ikke skult reklame, da der ikke ligger en aftale mellem DR og Magasin. Den ville også være ulovlig, så…

Instrueret af: Trine Piil Christensen og Morten Køhlert
Forfatter: Kari VidøPoul Berg
Medvirkende:
 Sarah Juel Werner – Cecilie
Eva-Theresa Jermin Anker – Ida
Ellen Hillingsø – Benedikte Berggren
Henrik Prip – Niels Berggren
Gustav Hintze – Hubert
Sarah Boberg – Petra Bramming
Ali Kazim – Amir
Claus Bue – Frode
Mikkel Vadsholt – Ib
Mikkel Arendt
Ian Burns
Einar Gensø
Thomas Levin

Eksterne henvisninger

1. http://politiken.dk/oekonomi/ECE209514/magasin-har-faaet-24–kalendergaver-af-dr/ 2. http://www.information.dk/133087
2006, 2010, 2015