Waldorfsalat

Waldorfsalat

Giver ca. 12 portioner Waldorfsalat med flødeskum.

Waldorf salat er lavet af friske æbler, blegselleri og valnødder. Oprindeligt var dressingen majonæse og retten blev serveret på en bund af salat som en let forret. Waldorf salaten så dagens lys omkring 1895 i Waldorf hotellet i New York. Det var Oscar Tchirky der lavede denne salat og mange andre retter der senere er blevet både kendte og populære. Der var ikke nødder i den oprindelige opskrift men de blev tilføjet i en kogebog fra 1928.

Ingredienser

  • 2½ dl piskefløde, pisket til flødeskum
  • 3 dl cremefraiche
  • Citronsaft
  • Ca. 3 tsk. sukker
  • 5 æbler, skrællet, udkernet og skåret i terninger
  • 4 stilke blegselleri, snittet fint
  • 1 klase vindruer, halverede og udstenede
  • 75g valnødder, hakkede

Pynt

  • 5 stk. vindruer, halverede og udstenede
  • 10 valnødder

Fremgangsmåde

Tilberedningstid: 1 time
Flødeskum og cremefraiche blandes sammen.
Smag til med citronsaft og sukker.
Æbletern, blegselleri, vindruer og valnødder blandes forsigtigt i.
Waldorfsalaten pyntes med vindruer og valnødder på toppen.

Næringsindhold

Egenskab Indhold pr. 100g Indhold i opskriften (2330 g)
Energi, kJ 501,5 kJ 11.684,9 kJ
Energi, kcal 119,9 kcal 2.792,8 kcal
Fedt, total 8,8 g 204,4 g
– mættede fedtsyrer 4,4 g 103,6 g
– enkeltumættede fedtsyrer 2,1 g 49,4 g
– flerumættede fedtsyrer 1,7 g 39,4 g
Kulhydrat, total 9,9 g 230,3 g
tilsat sukker0,0 g0,0 g
Kostfibre 1,6 g 36,4 g
Protein, total 1,3 g 31,3 g
Salt 0,0 g 0,9 g

Oscar Tschirky havde eliten i sin hule hånd

Oscar Tschirky var en schweiziskfødt maître d’hôtel og madskribent, der var kendt for sit arbejde på Waldorf Hotel i New York City.

En maître d’hôtel, også kendt som cheftjeneren eller spisesalschef, er en person, der er ansvarlig for at føre tilsyn med servicepersonalet i en restaurant eller et andet etablissement, der serverer mad og drikkevarer.

Maîtres d’hôtel er typisk ansvarlig for at styre spisesalen, sikre, at gæsterne får plads og bliver serveret hurtigt og effektivt, og koordinere tjenerne og det øvrige servicepersonales arbejde.

Maîtres d’hôtel er ofte den person, der hilser på gæsterne, når de ankommer til restauranten, og er ansvarlig for at sikre, at deres spiseoplevelse er behagelig og tilfredsstillende. I nogle tilfælde kan maître d’hôtel også være ansvarlig for at administrere restaurantens reservationer og bordplanlægning.

Tschirky blev født i 1866 og immigrerede til USA som teenager. Han begyndte sin karriere som tjener og arbejdede sig til sidst op til stillingen som maître d’hôtel på Waldorf Hotel.

Tschirky er krediteret for at have skabt Waldorf-salaten og en række andre retter, der blev populære på hotellet og andre steder. Han skrev også flere kogebøger og var kendt for sin elegante og raffinerede tilgang til mad og gæstfrihed. Tschirky trak sig tilbage fra Waldorf Hotel i 1943 og døde i 1950.

Ud over Waldorf-salaten er Oscar Tschirky krediteret for at have skabt en række andre retter, der blev populære på Waldorf Hotel og andre steder.

Nogle af de retter, der forbindes med Tschirky, er bl.a. eggs Benedict, Waldorf-pudding og thousand island dressing. Tschirky var kendt for sin elegante og raffinerede tilgang til mad og gæstfrihed, og mange af de retter, som han skabte, blev betragtet som luksuriøse og sofistikerede.

Han skrev flere kogebøger, der indeholdt opskrifter på mange af de retter, som han er kendt for, og hans arv har fortsat indflydelse på den kulinariske verden i dag.Andre sider
Samvirke.dk: Salat a la Waldorf med and på to måder
Allerginyt.dk: Mælkefri waldorfsalat
lchfhverdag.blogspot.dk: LCHF-waldorfsalat serveret til rosastegt and, rodfrugter og flødesovs