Rensdyr

Antallet af rensdyr foran Julemandens kane er tilsyneladende ret variabelt. Den allerførste samlede trykte beskrivelse af Julemanden med rensdyr skyldes amerikaneren C.C. Moore, som i 1823 udgav digtet “A visit from St. Nicholas” i ugebladet Troy Sentinel.

Rensdyrene afbilledes

I 1848 udkom historien som bog med tegninger af J. C. Boyd, der således er den første, der for alvor giver julemanden form. I begge disse versioner har julemanden otte rensdyr, der beskrives som “tiny”, altså mindre end normalt. Julemanden selv kaldes også en “little old driver in a miniature sleigh”, hvilket antyder, at man ikke har forestillet sig, at han havde naturlig menneskestørrelse.

Deres navne

De otte rensdyr havde navnene: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen. I dansk oversættelse er navnene: Sprinter/Springer, Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn. Derudover er der siden kommet et niende rensdyr til flokken. Det er som bekendt “Rudolf med den røde tud“, som en nat hjalp Julemanden med at finde vej i tågen, og siden har trukket Julemandens kane hver julenat.

Julemandens rensdyr på dansk

Første gang vi møder julemanden på dansk er i Louis Moe’s “Julemandens Bog” fra 1898, og her har han kun ét eneste rensdyr, som trækker kanen. Til gengæld har både julemand og rensdyr fuld naturlig størrelse, i modsætning til J. C. Boyds fremstilling.