CocaCola ophav til julemandstøjet

Julemanden, som han ser ud i dag, blev i praksis fastlagt og standardiseret af Coca-Cola Company i USA tilbage i 1931. Ligesom konkurrenten “Pepsi Cola” blev “Coca-Cola” dengang solgt som en slags vidundermedicin med mange mirakuløse virkninger. Navnet “Pepsi” kommer ligefrem af det engelske ord for mavesår “Peptic Ulcer”. Ordet Coca henviser til drikkens formodede indhold af et velgørende udtræk fra kokanødden, og ikke kokain, sådan som mange tror det.

Markedføring til børn

blank

Med tiden blev cola en mere almen udbredt læskedrik, og selskabets bestyrelse besluttede, at man også ville prøve at få børn til at drikke cola. Som led i den påtænkte markedsføring blev reklamemanden Haddon Sundblom sat til at udforme en børnevenlig coladrikkende Julemand i firmaets farver. Sundblom lod Julemanden beholde det lange skæg, nissehuen og den store pelskåbe, sådan som han tidligere var blevet fremstillet adskillelige gange, men han farvede disse Coca-Cola røde, og gav dem Coca-Cola hvide pelskanter. Det var den pensionerede sælger Lou Prentice, der stod model for Sundblom.

Udseendet standardiseres

Før Sundblom, blev Julemanden fremstillet på mange forskellige måder. Til tider var han en dværg, til tider var han kæmpestor, og der var tider, hvor han ikke var speciel munter. Han delte bare gaver ud til børn, fordi det var hans job og pligt uden fornøjelse. Men Sundbloms Julemand var nærmest et medlem af familien. En hyggelig legeonkel. Han blev en fyr af rigtig kød og blod, og hans menneskelighed gjorde ham til et bedre symbol på kærlighed, venlighed og det at give.

Disney kommer med

Året efter, i 1932, udkom den første af Walt Disney’s klassiske tegnefilm om Santa’s værksted. Der kom flere de følgende år, alle med Sundblom og Coca-Colas røde og hvide jule-mand i hovedrollen, hvilket var bidragene til at standardisere Coca-Cola Julemanden som den “rigtige” julemand. Først efter Anden Verdenskrig kom disse film til Danmark.

Julelanden med Coca-Cola siden 1931

Sundbloms Julemand har markedsført Coca-Cola siden julen 1931. I næsten 35 år brugte Coca-Cola Sundbloms tegninger i sin markeds-føring gennem trykte og elektroniske medier i hele verden, og med den stigende amerikanske indflydelse verden over, især efter Anden Verdenskrig, blev hele kloden langsomt udsat for Coca-Cola’s reklamer, som samtidig blev en markedsføring af den amerikanske julemand: “Santa Claus”.