Kikkebakke Boligby

I Boligby ligger etagehuset Kikkebakke med en broget skare af beboere. Julekalenderens manuskript er skrevet ud fra en fortælling af den gode børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard. TV-bearbejdelsen er forestået af Jesper Klein og DRs ukronede dukke-mester Per Nielsen.

Julekalenderen er fra en tid, hvor man typisk bød på dukker i løbet af december. Jeg husker bl.a. klassikeren Magnus Tagmus samt Ingrid og Lillebror, som stammer fra dengang hvor julekalenderne blev sendt i sort/hvid.

Fra monopolets tid

Da Kikkebakke Boligby var på skærmen havde vi kun en enkelt TV-kanal, nemlig DR Derfor havde DR frie tøjler med, hvordan julekalenderen skulle forme sig og det var dengang oftest med dukker, hvilket oftest er den billigste og “lettelse” måde at producere julekalendere på.

Det er ikke kun et gensyn med en julekalender, men samtidig et kært genhør med stemmerne fra skuespillere, som for længst er borte.

Handling

Julekalenderen udspiller sig i Kikkebakke Boligby, som har en dansk provinsby som udgangspunkt både hvad miljø, men også hvad indbyggere angår. Hovedpersonerne er to børn igennem hvilke øjne, vi oplever hverdagen i Kikkebakke Boligby.

I “Kirkebakke Boligby” møder vi desuden den gnavne Griske og Fru Brandt samt Fru Vivaldi, der har en nymodens spaghettimaskine med hvilken, hun producerer varer til Spaghetticentralen. Derudover møder vi den flinke fejemand Freddy og Skorstens-Per samt Hr. Matrikelhys og for ikke at glemme forretningsmanden Sommer, som bag lukkede persienner bliver til muskelmanden Hr. Pølzenmuskel.

En masse opfindere

Handlingen udspiller sig om henholdsvis børnene Bertha og Freddy, og deres far Alfred, der er ved at udvikle en automatisk opvaskemaskine, da hans store passion er at vaske op samt om Fru Vivaldi, der producerer spaghetti til Spaghetticentralen på sin moderne maskine.

Børnene har også deres egne opfindelser, et nedløbsrør der virker som en elevator og en vogn der mest af alt minder om en tolje. Deres opfindelse kan dog køre uden jernbanespor.

De øvrige optræder som en slags “statister”, der dukker op i hvert af de fleste afsnit. Her er atter tale om en god ting, nemlig at børnene kan forholde sig til et par personer, der hele vejen igennem julekalenderen optræder i hvert afsnit.

Medvirkende

Hanne WillumsenFreddy:
Hanne Willumsen
blankBerta:
Susse Wold
blankAlfred:
Frits Helmuth
blankHr. Gniske:
Olaf Ussing
Jesper KleinFejemand / Skorstens-Per:
Jesper Klein
blankFru Vivaldi:
Lily Broberg

Manuskript: Ole Lund Kirkegaard
Instruktion: Per Nielsen og Jesper Klein
Dukkeførere: Hanne Willumsen, Finn Bentzen, Lene Johansson, Dan Voigt Lønholdt og Tove Schøler
Dukkemagere: Finn Bentzen og Hanne Willumsen
Musik: Lasse Lunderskov

1977, 1985