Hallo det er jul

Hallo det er jul titelskærm

Hallo det er jul er DRs julekalender fra 1995. Serien er en fortsættelse til Jul i Gammelby, og man prøvede at kopiere nogle af de gamle kulisser.

Serien blev optaget i Den Gamle By i Aarhus, et museum for byernes kultur og historie. Julekalenderen foregår i 1920’erne og handler om byens skomager, hvis datter er hovedpersonen.

Skomageren bliver udkonkurreret af en rig mand med automobil, Baron von Gullasch, som laver en træskofabrik, der sælger træsko med røde snuder. Baron von Gullasch vil sætte træskomageren Lars Jensen ud af spillet med sin nye fabrik, hvor han kan lave træsko på samlebånd.

Men børnene kæmper imod og sammen med nissernes tryllerier prøver de at drille ham så meget de kan. På telefoncentralen sidder centralmutter Amalie Nielsen, og lytter til alle samtalerne, så hun ved alting der foregår før alle andre.

Selvom det var en dyr julekalender for DR at producere, er den kun blevet vist en gang og blev aldrig lige så populær som Jul i Gammelby. Dagens låge åbnes af Søren Ryge Petersen.

Centralmutter Amalie Nielsen

1. december

Nye tider er kommet til Gammelby, som i skyggen af 1. verdenskrig har udviklet sig til en driftig stationsby med eget elværk, postkontor, trykkeri og en telefoncentral med 25 abonnenter. Og så møder vi et helt nyt begreb, en telefonnisse.

2. december

Baron von Gullasch er ankommet til Gammelby, men hvad er hans planer? Rygterne svirrer i den lille by, og alle ser med spænding frem til den store modtagelse i Håndværkerforeningen. Men forinden har en sætternisse været på spil.

3. december

Det står nu klart, at baron Gullasch på sin fabrik vil fremstille træsko på samlebånd. Men byen har i forvejen en træskomager. Vil han klare sig i konkurrencen med de nye maskiner?

4. december

Nettet strammes om det gamle håndværk, men også ny musik truer nu den gamle. Og nisserne fortsætter med at drive deres spil både i trykkeriet og på telefoncentralen.

5. december

Børnene gør oprør mod danseskolen og baron von Gullasch anskaffer sig både husassistent og et mystisk, selvspillende instrument, som kaldes en grammofon. Den interesserer folk – og nisser.

6. december

Baron von Gullasch fortsætter med at anskaffe sig diverse nymodens opfindelser – denne gang drejer det sig om et WC med træk-og-slip. Sådan noget har folk i Gammelby aldrig oplevet før.

7. december

Jazzen er kommet til Gammelby. Jakob finder den på sit krystalapparat, og nisserne danser til baronens grammofon. Jytte lover at lave julespil med børnene, men mangler musikinstrumenter.

8. december

Baron von Gullasch har bestilt endnu en nymodens opfindelse, men får noget helt andet i stedet. Og børnene får den rare stationsforstander til at hjælpe sig med at sende et telegram til julemanden.

9. december

Kvindens plads er i hjemmet. Sådan har det altid været i Gammelby. Men nu vil redaktørens frue lave om på den ting, og kvindesagen har vind i sejlene – både blandt mennesker og nisser.

10. december

Det gamle håndværk må give op over for de nye maskiner, og træskomageren Lars trues af økonomisk fallit. Ydmygelsen er total, da han tvinges til at søge job som samlebåndsarbejder hos konkurrenten.

11. december

Det gamle håndværk må give op over for den nye industri. Lises far, træskomageren Lars, tvinges til at søge arbejde inde i den store by. Men hvad skal der blive af Lise?

12. december

Lise skal på børnehjem, og baron von Gullasch gør klar til at overtage hendes fars træskoværksted. Men da nisserne tilfældivis bor her, går de til modangreb.

13. december

Centralmutter har taget sig af Lise, mens hendes far prøver at finde andet arbejde. Von Gullasch modtager en ny, spændende pakke, og der bliver røg i køkkenet mellem kvindesagens forkæmper og hendes ellers så frisindede ægtemand.

14. december

Nyheden om at træskoværkstedet skal rives ned, får børnene til at holde protestmøde. Imens strømmer de voksne til Håndværkerforeningen for at lade sig fotografere af en omrejsende kanonfotograf.

15. december

Maren har fået et chock over det selvspillende klaver. Folk i Gammelby er begyndt at miste tålmodigheden med baron von Gullasch. Og nisserne har også deres at skulle have sagt.

16. december

Børnene laver blokadevagt på træskoværkstedet, mens baron von Gullasch forsøger at vende stemningen i Gammelby. Og nisserne gør, hvad de kan for at forplumre det hele.

17. december

Det er lykkedes baron von Gullasch med den ny kulturfond at vende stemningen i byen. Men børnene giver ikke så let op – og nisserne finder ud af, at de har en mere alvorlig opgave end bare at drille.

18. december

Von Gullasch har skaffet en ny opfindelse til Gammelby. Et elektrisk rengøringsapparat. Men uheldigvis ankommer støvsugeren dagen før brugsanvisningen.

19. december

Børnene holder fortsat vagt i træskoværkstedet. Samtidig er byens vise mænd ved at forstå, at nu skal der ikke længere snakkes – nu skal der handles.

20. december

Baron von Gullasch er ved at miste grebet om udviklingen i Gammelby, og Jytte overrasker Jakob med en ny, moderne frisure. Samtidig nærmer julespillet sig finalen.

21. december

Byens vise mænd forsøger at redde træskoværkstedet. Julespillet bliver suppleret med vaskebræt og tuba – og kvindesagens forkæmper er ikke mere sikker på, at julemanden er en mand!

22. december

Baron von Gullasch går i aktion. Træskoværkstedet skal væk! Han har gennemtænkt hver mindste detalje, men forregner sig. En lille pige krydser hans planer.

23. december

Nisserne på loftet får besøg af kolleger fra nabosognene og holder alle tiders julefest. Lise sender telegram til julemanden, baron von Gullasch pakker sammen – og hans samlebånd bliver brugt til noget helt andet.

24. december

Folk i Gammelby forbereder sig til det store julespil i Håndværkerforeningen. Julemanden opfylder Lises ønske, Jytte opfylder Jakobs ønske og det bliver atter “Jul i Gammelby”.

Medvirkende

  • Fortælleren: Søren Ryge
  • Centralmutter Amalie Nielsen: Birgit Sadolin
  • Reporter Jakob Laursen: Anders Peter Bro
  • Trunte – Amalies niece: Ida Dalgaard Steffensen
  • Mie – Amalies niece: Nana Gårdboe-Dall
  • Mads – redaktørens søn: Cyron Bjørn Melville
  • Sætternissen Mikkel: Peter Reichhardt
  • Telefonnissen Mette: Gunvor Reynberg
  • Førstelærer Højmose: Aksel Erhardsen
  • Redaktør Jokumsen: Henrik Koefoed
  • Stationsforstander/Postmester: Kjeld Nørgaard
  • Posten: Ejnar Hans Jensen
  • Herta Jokumsen – Redaktørens kone): Marianne Mortensen
  • Baron von Gullasch: Jarl Forsman
  • Sognerådsformand William Søndergaard: Søren Elung Jensen
  • Lærerinde Jytte Mortensen: Louise Fribo
  • Træskomager Lars Jensen: Henrik Weel
  • Lise Jensen – træskomagerens datter: Marie Sjøgreen Hviid
  • Pianist: Søren Dahl
  • Danselærerinden: Solbjørg Højfeldt
  • Husassistent Maren: Elsebeth Steentoft
  • Forstanderinden på børnehjemmet: Karen-Lis Ahrenkiel
  • Fotograf Ferdinand Jacobsen: Hother Bøndorff
  • Fotografassistent Mademoiselle Le Fatique: Dorthe Hansen Carlsen
  • Trompetist Andresen: Bjørn Christensen
  • Tubaisten: Anders Errboe
1995