Sukat

sukat

Sukat er lavet en frugt der hedder Cedrat. Cedrat er formet som et aflangt æg og frugten er ca 10 til 20 cm lang. Overfladen er ujævn og ru. De største frugter kan veje op til 2,5 kilo stykket. De fruger der bruges til sukat høstes når de er umodne og de har en lysegrøn farve. Det bedste sukat du kan finde er ligeledes grønligt. Sukat findes også fra mere modne frugter hvor det er gult eller orange. De er ikke lige så gode som den grønne.

Frugten bruges ikke
Det er skrællen, der bruges til fremstilling af sukat. Skrællen udgør 60-70% af frugten. Det hvide væv er jævnt, saftigt og langt mere fast end skrællen på de almindelige citrusfrugter. det er uhyre sundt og har en frisk smag, der dog kan være bitter. Derfor skal den bitre smag udludes i saltvand, hvorefter frugtkødet kandiseres. Når Cedrat skrællen er kandiseret, så er det blevet til produkt kaldes sukat. Det anvendes i det danske køkken især ved juletid, hvor sukat indgår i utallige opskrifter med traditionel julebagværk.

Der er delte meninger om sukat. Mange elsker dette lækre ‘krydderi’ i kager, småkager, ja næsten alt mens andre ikke kan se, hvad de irriterende ‘gummiklumper’ har at gøre i en ellers lækker kage. Sukat har det på samme måde som f.eks. rosiner, kommen og oliven. Det deler menneskeheden op i to grupper: Dem der kan lide det og dem er ikke lan lide det. Lige som oliven er der stor forskel på kvaliteten af de forskellige sukat produkter. Generelt er det man kan købe host grønthandleren i større klumper det bedste.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (368 mg pr. 100 g). Indholdet af A-vitamin samt B-vitaminer er også højt, så det er sundt, når vi ser bort for sukkeret.