Risalamande

risalamande eller ris a la mande opskrift
Også kaldet Ris a la mande

Desserten med det franskklingende navn er faktisk pære dansk. Den først fundne opskrift på risalamande stammer fra 1875.

Det er dog først i rationeringstiden i og efter 2. verdenskrig, at danskerne gik fra risengrød til risalamande. På denne tid var der nemlig både mangel på ris og kanel, og derfor blev det populært for husmødrene at spæde risengrøden op med fløde eller et andet erstatningsprodukt.

Risalamande hører julemåneden til og er min fortrukne dessert juleaften. Denne opskrift giver en lækker og cremet risalamande med knasende mandler i. Opskriften sikrer en perfekt risalamande til juleaften – og husk, at den sagtens kan laves dagen før.

Du skal bruge

 • 90 g grødris
 • 6 dl sødmælk
 • 1 knivspids salt
 • 2 dl piskefløde
 • 50 g smuttede mandler
 • 2 spsk. flormelis
 • 1 stk. vaniljestang

Sådan gør du

 1. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisene. Skrab kornene af vaniljestangen og put både korn og stang ned til mælken. Rør rundt til mælken begynder at koge igen. Skru ned for varmen og lad risen koge i cirka 45 minutter under låg. Du skal røre jævnligt, så risengrøden ikke brænder på. 
 2. Smag til med en knivspids salt, når risengrøden er færdig, og lad grøden køle helt ned. Den må ikke være det mindste lun, når du blander den med flødeskummet!
 3. Hak de smuttede mandler. Nogle kan lide risalamande med finthakkede mandler, andre fortrækker mandlerne grofthakkede – det er op til dig!
 4. Pisk fløden til en meget let flødeskum – den skal næsten være flydende.
 5. Vend forsigtigt det letpiskede flødeskum i din risengrød. Tilsæt flormelis så de hakkede mandler – og eventuelt en enkelt hel mandel.
 6. Risalamanden stilles koldt indtil servering.
 7. Server risalamanden med lun kirsebærsauce til – og husk mandelgaven. 

Hvor stammer risalamande fra?

Svaret er Danmark. Risalamande er en ren dansk opfindelse.

blank
Foto af Rasmus Gundorff SæderupUnsplash