Julekort

Før i tiden var det helt almindeligt at sende julekort til venner og bekendte. Hermed menes de gode gamle papir julekort. I dag er mange gået over til at sende julekort som e-mail, hvilket også er godt nok. Men et godt “gammeldags” papir julekort, som postmanden kommer med, er at foretrække. Første gang vi kender til julekort herhjemme, er omkring 1870. Disse kort kom fra Tyskland, hvor de også var produceret.

I Starten af 1880’erne begyndte vi også at producere julekort. Det var det københavnske firma Levison, som var de første til at producere danske julekort.

Verdens første julekort

Næsten samtidig med at det første frimærke blev lanceret i 1840, begyndte man at trykke julekort. Det var i 1843 i England. Julekortet er ikke en dansk opfindelse, men kom til landet fra England hvor det første kendte julekort blev sendt i 1842. Dette julekort opbevares den dag i dag, på British Museum i London.

Edgar Holloway trykt julekort. Trykt i brunt blæk på orientalsk papir.

Edgar Holloway trykt julekort. Trykt i brunt blæk på orientalsk papir.

Strengt taget er et julekort et lykkeønskningskort i forbindelse med juleaften. Julekortet er en lille hilsen til de mennesker der er og har været en del af vores liv, og som vi kommer til at tænke på her i den kolde juletid. Ingen har lyst til at indrømme det, men julekortet er tit det enste meget af din familie får fra dig i årets løb. Julekortet er en måde at dele vores kærlighed og gode ønsker til vores familie og venner. Det er en simpel gestus på grænsen til det banale. De fleste julekort er trykt på eksta fint papir og med luksus konvolutter.

Det første håndlevede julekort nogensinde menes at have være designet af John Horsley, som var kongelig akademiker, i 1820. Julekortet er en victoriansk opfindelse som i begyndelsen var særligt jule brevpapir.

Forretnings julekortet er en meget senere opfindelse, der giver en hjertelig standardbesked fra et firma til et andet. 

Foto julekort

Endnu yngre er julekortet med dit eget foto. Det bliver meget mere personligt end fortrykt brevpapir eller kort. Det personlige julekort er en glimrende måde at holde forbindelsen med vennerne og familien i juletiden. Et håndavet julekort er også en glimrende  gave at give til ens nærmeste.

Magtfulde menneker sender julekort

Selv statsledere sender julekort af den simple grund at det bare bliver mere personligt med billeder, og så er det let. Når Tony Blair og Barack Obama sender deres julehilsener med et foto er det fordi at foto julekortet er personligt uden at være håndlavet.

Tony og Cherie Blair i 1997. Julekort foto er taget udenfor Downing Street nummer 10 dagen efter han vandt valget
Tony og Cherie Blair i 1997. Julekort foto er taget udenfor Downing Street nummer 10 dagen efter han vandt valget
Barack Obama på julekortet, sammen med familien, som altid.

Barack Obama på julekortet, sammen med familien, som altid.

Udseendet er vigtigt

Når det kommer til julekortet, så er det udsende af kortet der er det vigtigste. Hvis du tænker ved dig selv at julekortet er betydningsløst, så prøv at overvej dette: Når du sender et julekort, er det mere end flot tryk på tykt papir.

Julekortet plejer forbindelserne

Med julekortet kan du pleje forholdet til eksisterende kunder og hive potientielle kunder tættere på. Med julekortet har du muligheden for at sende festlige hilsener, men prøv ikke grænser af for om modtageren har en sans for humor.

Velgørenheds julekortet

Et velgørensheds julekort er en både kenkel og meget effektiv måde at give til dem der ikke er lige så heldige som dig. I alderen med internet og e-mail er det blevet ret unikt at sende et fysisk kort. Mange erhvervs julekort ryger i skraldespanden lige med det samme, men hvis det skiller sig ud, vil det måske overlevere lidt længere.

Sådan laver du et foto julekort

For at et julekort med foto skal blive en success, bliver du nødt til at få taget et ordentligt billede. Ellers kan det være lige meget. Der er intet mere personligt end foto julekort. Laver du et gennemtænkt et af slagsen, så vil det hjælpe dig med at pleje dine relationer. Sørg for at det afspejler dig og ikke blot julen. Så du billederne fra Tony Blair og Obama? Der var ikke glimmer og gran over det hele. Billedet behøver altså ikke være dig som julemanden.

Bonusgaver i julekortet

Bør du vedlægge et visitkort til dit julekort? Hvorfor ikke? Visitkortet er en effektiv måde at promovere din virksomhed. Jeg fik selv malet sidste  år og da maleren var færdig, lagde han tre små slikposer til mine børn og et visitkort – har jeg stadig det visitkort? Selvfølgelig har jeg det! Det kan betale sig at forsøde modtagere og sprede glæde.

Send et julekort

Det er helt klart at julekortet stadig er en vigtig del af julen. Spørgsmålet er ikke OM du skal sende et par julekort, men HVORDAN det skal se ud og om der skal være foto eller en lille gave vedlagt. Med de mange muligheder der er for at lave julekort. Lige fra det elektroniske julekort du kan sende via email, til foto julekortet og over i det traditionelle fortrykte julekort, ligger du nu lunt i svinget til at sende en hilsen der styrker relationer.