Jul i Svinget


Jul i Svinget er norsk. Det er en af NRK’s mest omfattende dramaproduktioner nogensinde. Kalenderen, der byder på både sne, julestemning og spøjse juleoptrin, handler om Linus og hans venners oplevelser i den lille bygd Svinget. Da den blev vist på DR1 var det med danske stemmer, så de mindste kunne følge med.

Julekalenderen starter, som altid, 1. december, hvor Linus og hans søster Klara glæder sig til at åbne årets julekalender, som deres far Marvin igen i år selv har lavet. Men Marvin er en rigtig spilopmager, som elsker at finde på alle mulige mærkelige overraskelser, og derfor er Linus’ julekalender måske heller ikke lige hvad de fleste børn ville forvente. Julekalenderen blev vist på norsk tv første gang i december 2006 og blev samme år også sendt i Nederlandene. I 2007 år var det ikke kun dansk tv, der sendte ’Jul i Svinget’; det gjorde svensk og finsk tv også.

Julekalenderen bringer den helt rigtige julestemning frem med historien om en gruppe børns oplevelser i et lille landsbysamfund som er universel og letgenkendelig. Det var den fremragende kvalitet, der fik DR til at vælge at sende denne julekalender.

Det hele starter som altid 1. december, hvor Linus og hans søster Klara glæder sig til at åbne årets julekalender, som deres far Marvin igen i år selv har lavet. Men Marvin er en rigtig spilopmager, som elsker at finde på alle mulige mærkelige overraskelser, og derfor er Linus’ julekalender måske heller ikke lige hvad de fleste børn ville forvente.

Børnene i Svinget

Hvem er børnene i Svinget egentlig? Her for du et lille overblik over hvem de er og hvor de er i børnegruppen.

Linus

Bor sammen med sin far Marvin, sin mor Agnetha og lillesøster Klara. Linus er en sød og betænksom gut, som ofte synes, at hans far er lige lovlig barnlig. Han passer på sine venner, og er det naturlige midtpunkt i gruppen.

Klara

Linus’ lillesøster med tilnavnet Klegg (hestebremse), fordi hun så gerne vil være med til alt det, de store børn finder på. Klara har en meget livlig fantasi og finder på rigtig mange fjollede ting. Måske lidt for mange nogle gange?

Nure

Bor sammen med sin mor Grete. Nure er en sød, men ængstelig dreng, hvilket ikke mindst skyldes morens evige rædsel for, at der skal ske ham noget. Alligevel, eller måske derfor, er det Nure som ofte kommer galt afsted i Svinget.

Åsa

Bor sammen med sin far Biggen, som driver den lokale tankstation. Åsa er en sej og modig pige, som ikke er bange for noget. Hun forsvarer gerne sine venner, hvis de bliver uretfærdigt behandlet.

Akaya

Bor sammen med sin mor Kartini, sin far Tor og storesøster Astraya. Akaya er filosoffen blandt vennerne, og har altid et visdomsord parat. Hun er optaget af retfærdighed, naturen, og at alle skal være søde mod hinanden.

Børre

Bor sammen med sin mor Lucy som arbejder for meget og er frygtelig fortravlet. Børre er meget overladt til sig selv og derfor glad for at være med sammen med de andre i slænget. Børre kan være en bølle, men inderst inde har han bare lyst til at være venner med Linus og de andre.

Atif

Bor sammen med sin mor Saima, sin far Omar og to ældre brødre. Atif er for nylig kommet til Svinget, men han har hurtigt fundet sig til rette blandt Linus og hans venner. Eftersom Atifs familie er fra Pakistan fejrer de ikke jul og det kan indimellem være en udfordring for både ham selv og hans familie.

Victoria
(fra episode 3)

Kommer til Svinget fra Sletta med sin mor Vera, sin far Arne Olav og lillebror Morten. Victoria er temmelig krukket og gammelklog. Hun går meget op i tøj, og synes de andre børn i Svinget er håbløse.

Morten
(fra episode 3)

Victorias lillebror med tilnavnet Myg, fordi han er så lille og irriterende. I hvert fald ifølge sin storesøster. Morten og Klara finder derimod hurtigt sammen og bliver på rekordtid bedste venner.

De danske stemmer

Linus: Sebastian Alstrup
Børre: Jacob Fals Nygaard
Atif: Zacherias Grassmé
Morten: Mathias Hartman Niclassen
Viktoria: Helene Moe
Akkaja: Ida Winding
Åsa: Frederikke Kaysen
Klara: Sophia H. Pedersen
Nure: Niklas Holck
Marvin: Johan Vinde
Biggen: Ole Boisen
Tor: Lars Mikkelsen
Arne Olav: Tom jensen
Lucy: Andrea Vagn Jensen
Grete: Anette Støvelbæk
Agnete: Puk Scharbau
Vera: Xenia Lach-Nielsen

2007, 2010