Tidsrejsen

tidsrejsen-title

Julestads.dk anbefaler: Få alle 24 afsnit af 'Tidsrejsen' på DVD her ➤

DR1 - Tidsrejsen
DR1 – Tidsrejsen. Foto: Tine Harden

Tidsrejsen er DR julekalender i 2014.

Videnskabspigen Sofies største ønske er, at hendes mor og far finder sammen igen, så de kan fejre jul sammen som de plejer. Men hvordan får man to mennesker, der er vokset fra hinanden til at elske hinanden igen?

Sofies opfinder-farfar giver hende en gyro. Hvis Sofie kan få opfindelsen til at virke, kan den bøje tid og sted – som en tidsmaskine! Mens Sofie arbejder på at få gyroen til at virke, bliver hun opsøgt af Dixie, den nye dreng i hendes klasse. Han ved en hel masse om Sofie og hendes familie. Ting som han umuligt kan vide…

En populær julekalender

Tidsrejsen fil både og børn og voksne til at sidde klistret foran skærmen. Det bliv til over en million der kiggede med når Sofie og Dixie rejse gennem tiden, får frem og tilbage. Pangfarverne var til stede i 1984 mens moden var noget mere dyster i 2044. Med en seerandel på 47% er det den mest populære julekalender fra Danmarks Radio i 11 år.

Klip fra TV-avisen den 16. dec. 2014

Hver aften i december sendtes julekalenderen ‘Tidsrejsen’ på DR1 klokken 19.30. Det lokkede hver aften flere end en million danskere til tv-skærmen, men det lokkede også en masse danskere til Dragør, hvor ‘Tidsrejsen’ er optaget. Allerede halvvejs gennem julekalenderen i 2014 var der cirka 10.000 der har lagt vejen forbi Dragør for at se hvor julekalenderen var blevet optaget.

Nissebanden fører stadig

Den seneste julekalender med en større seerandel var, da Nissebanden tog til de tidligere dansk-vestindiske øer i ‘Nissernes Ø‘ fra 2003. Den opnåede en seerandel på 54%. Det er lidt snyd, for ikke lige så mange kiggede med. Seerantallet var lavere, da julekalenderne frem til 2007 blev sendt klokken 18, hvor der ikke er så mange tv-kiggere.

Super høj karakter

Den får en samlet vurdering på 4,4 ud af de maksimale 5,0, hvilket ikke er set højere blandt DR’s julekalendere i nyere tid, oplyser Danmarks Radio. Den høje seervurdering placerer ‘Tidsrejsen’ i selskab med produktioner som ‘Borgen’ og ‘Forbrydelsen’, som også begge scorede 4,4, og foran ‘Arvingernes’ første sæson. Grunden til at Tidsrejsen blev så populær var at der var noget i den for de mindre børn, men den stadig var interessant for de større børn og ikke mindst de voksne.

Ægte mysterier

Historien er spækket med mysterier lige fra starten, og det gør julekalenderen meget medrivende og ikke mindst rigtig spændende. Der er lidt krimi over at forsøge at få svar på de mest preserende spørgsmål. Hvem er Dixie og hvorfor er han så interesseret i Sofies opfindelse? Hvad ved Dixie egentlig om tidsmaskiner, og findes der faktisk andre gyroer end Sofies? Og hvem er de hemmelige agenter, der forfølger Dixie? Vi må se!

‘Tilbage Til Fremtiden’ møder ‘Romantisk Komedie’

Julekalenderen er et action-eventyr, som handler om tidsrejser, men også skilsmisse, kærlighed og hemmelige agenter fra fremtiden er nogle af de ord DR knytter på julekalenderen. Tidsrejsen er ikke en typisk julekalender som vi kender det. Der er for eksempel slet ikke nogen nisser eller julemænd med i den. Det er snarere en julekalender hvor ‘Tilbage til fremtiden’ filmene møder en romantisk komedie.

Julekalenderen Tidsrejsen er skrevet af Poul Berg og instrueret af Kaspar Munk og udover børneskuespillere så omfatter skuespillernavnene blandt andet Kurt Ravn, Stine Stengade og Sigurd le Dous.

Hør musikken

Nørden Sofie

Tidsrejsens hovedperson er den 13-årige videnskabsnørd Sofie. Sofies største ønske er, at hendes forældre, som blev skilt ved sidste jul, finder sammen igen, så de kan fejre jul som en familie. Ved et tilfælde kommer Sofie til at rejse i tiden ved hjælp af en af sin farfars opfindelser, og hun rejser tilbage til sine forældres ungdom i 1984, hvor hun vil sikre, at forældrene ikke går fra hinanden.

Årets DR-julekalender på DR1 hedder ’Tidsrejsen’, og DR Salg vil blandt andet vise de udenlandske indkøbere smagsprøver på den for måske at gøre dem interesserede. Foto: Tine Harden © Type 1
Hovedpersonen Sofie sammen med Dixie, en dreng fra fremtiden. Foto: Tine Harden © Type 1

Kæmper mod agenter i fremtiden

Det går dog grueligt galt, og Sofie bliver nødt til at rejse til fremtiden for at rette op på de problemer, hun har skabt. I år 2044 møder hun fremtidsdrengen Dixie, og sammen tager de blandt andet kampen op mod en gruppe hemmelige agenter, hvis job er at forhindre tidsrejser.

Hannibal Harbo Rasmussen
Hannibal Harbo Rasmussen spiller en af hovedrollerne i julekalenderen Tidsrejsen fra 2014

Agent Sorts kontor

Det er Frederiksborg Slot der danner rammen om Agent Sorts kontor ude i fremtiden. Det underjordiske kontor anno 2044 har højt til loftet og er storslået. Derfor har Frederiksborg Slot dannet den perfekte ramme om lokalerne i julekalenderen. Virkelighedens slot er bygget tilbage i 1600-tallet og julekalenderens scener er optaget i Riddersalen.

“Vi vil gerne twiste historien lidt og selv opfinde et fremtidigt univers, som er anderledes og interessant. Når scenerne foregår i fremtiden, er det jo helt op til de kreative kræfter at finde ud af, hvordan der skal se ud. Vi var ude i alle mulige retninger, men besluttede os for nogle barokagtige, storstilede lokaler,”

Emilie Steen

hannibal

Unge Hannibal Harbo Rasmussen og resten af holdet udsat for natteoptagelser i Dragør. Foto: Peter Pishai Storgaard

agents-sorts-kontor

Filmholdet laver de tekniske justeringer, mens der var skuespillerprøver på Agent Sorts kontor. Scenerne er optaget i Riddersalen på Frederiksborg Slot. Foto: DR Fiktion /Tine Harden

blank

Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Hovedpersonerne i julekalenderen Tidsmaskinen

En kort gennemgang af hovedpersonerne i Tidsmaskinen.

Sofie

tidsmaskinen-sofie-lille

Videnskabsnørd og enspænder der tror alt kan forklares logisk og videnskabeligt. Hendes største ønske er at få sin mor og far sammen igen, så de kan holde jul ligesom de plejer. Prøver videnskabeligt at få sit ønske til at gå i opfyldelse, og arbejder samtidig på en opfindelse, sammen med sin farfar. En opfindelse der vil kunne ændre verdenshistorien – og måske indfri hendes største drøm. 13 år gammel.

Sofie i julekalenderen Tidsmaskinen

Dixie

tidsmaskinen-dixie-lille

Eventyrer og Peter Pan dreng. Er en kæk vovehals der er yderst charmerende og særdeles populær hos pigerne. Han er altid på farten, binder sig ikke til nogen og bliver aldrig det samme sted i længere tid.

Dixie i julekalenderen Tidsrejsen

Ruth

tidsmaskinen-ruth

Sofies farmor der holder sammen på familien. Er vild med julen og er ved at bygge et julelandskab, der er en model over hele byen. Elsker at lave julemad og julehygge, sørger for at det praktiske fungerer, mens Alfred laver opfindelser i værkstedet.

Søn: Henrik
Mand: Alfred
Barnebarn: Birk og Sofie
Svigerdatter: Camilla

Julekalender 2014. Karen Lise Mynster . Scene 2407

Alfred

tidsmaskinen-alfred-small

Sofies opfinder farfar der, sammen med Sofie, finder på de mest vanvittige og skøre opfindelser i sit værksted. Sofies læremester og fortrolige, og tror på alle hendes skøre indfald og ideer. Har lavet en opfindelse der kan mere end de fleste – og som Sofie skal færdiggøre. Udover at være opfinder er han også filosofisk anlagt. Der findes to måder at leve livet på: enten som om intet er et mirakel, eller som om alt er et mirakel, er et Einstein citat der er hans ledetråd.

Farfar Alfred i julekalenderen Tidsmaskinen

Camilla

tidsmaskinen-camilla-small

Astrolog, og Sofies mor, der lever af at lave horoskoper til avisen og tror, i modsætning til Sofie, at der er mere mellem himmel og jord. Er skilt fra Sofies far, meget spirituel og hendes største ønske, er, at Sofies mormor havde nået at opleve sine børnebørn.

Camilla i julekalenderen Tidsmaskinen

Henrik

tidsmaskinen-henrik-small

Sofies far der udlever sin teenagedrøm om at blive musiker efter at han er blevet skilt fra Camilla. Skrev et hit, da han var dreng i 80erne, men har ikke, før nu, forfulgt musikerdrømmen. Har sagt sit almindelige job op og bor midlertidig hos sine forældre, Sofies farfar og farmor. Har kendt Camilla siden han var på Sofies alder, og Camilla var dengang inspiration til hans hit: Dig & Mig!

Henrik i julekalenderen Tidsmaskinen

Birk

tidsmaskinen-birk-small

Sofies lillebror, der ligesom Alfred, altid tror på Sofies vanvittige ideer og indfald. Elsker og beundrer sin storesøster højt, og er ligeglade med at de andre på skolen synes at Sofie er skør. Har en særlig evne til at være meget klarsynet og se ting som de i virkeligheden er.

Birk i julekalenderen Tidsmaskinen

Oliver

tidsmaskinen-oliver

Sofies klassekammerat, plageånd og alfahan. Ser Dixie som en rival til sin position i hierarkiet i klassen, og forsøger derfor at få Dixie ned med nakken. Synes, ligesom Emilie, at Sofie er en totalt underlige langt ude nørd. Har gået en klasse om, og har en far der sidder i fængsel.

Emilie

tidsmaskinen-emilie-small

Går i Sofies klasse og er Sofies diamentrale modsætning. Interesserer sig kun for drenge og sit udseende. Synes at Sofie er en nørd og langt ude underlig.

Emilie i julekalenderen Tidsmaskinen

Ragnar

tidsmaskinen-ragnar

Klasselærer i børnenes klasse, og leder af den lokale frikirkemenighed, som han har overtaget fra sine forældre. Benytter enhver lejlighed til at forkynde – sin version – af Herrens budskab. Er meget optaget af at uddele stafbøder til eleverne, og er især på nakken af Sofie og hendes, efter hans mening, evindelige optrin. Mener at han er bestemt til noget større end at undervise. En, endnu ukendt episode, i hans barndom har været med til at forme hans livslinje.

Ragner i julekalenderen Tidsmaskinen

Agent Grå

tidsmaskinen-graa-small

Er en af politiets mest rutinerede agenter. Han er på jagt efter Dixie, og han skyr ingen midler for at fuldføre den mission.

blank
Agent Grå

Agent Rød

tidsmaskinen-agent-roed

Er en af politiets mest urutinerede agenter. Er sammen med Agent Grå på jagt efter Dixie. Har endnu ikke helt forstået, hvad det er agenternes job egentlig går ud på, og går sin makker Agent Grå, på nerverne på grund af sin uduelighed og inkompetence.

Agent Rød i julekalenderen 2014 Tidsmaskinen

Medvirkende

 • Sofie: Bebiane Kreutzmann
 • Dixie: Hannibal Harbo Rasmussen
 • Farfar Alfred: Lars Knutzon
 • Farmor Ruth: Karen-Lise Mynster
 • Far Henrik: Rolf Hansen
 • Mor Camilla: Patricia Schumann
 • Ragnar: Niels Martin Eriksen
 • Sølvræven: Søren Pilmark
 • Agent Sort: Stine Stengade
 • Agent Grå: Kurt Ravn
 • Agent Rød: Sigurd le Dous

Sådan lød 1984

Sofie og Dixie besøger 1984. Dengang lød musikken ikke helt som i dag. Redaktionen på DR har samlet en playliste med udvalgte hits fra dengang.

★ Twisted Sister – We’re Not Gonna Take It
★ Queen – I Want To Break Free
★ Ray Parker, Jr. – Ghostbusters
★ Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go .
★ Tina Turner – What’s Love Got To Do With It
★ Dead Or Alive – You Spin Me Round (Like a Record)
★ Bryan Adams – Run To You
★ Rockwell – Somebody’s Watching Me
★ Huey Lewis And The News – If This Is It
★ Bananarama – Cruel Summer
★ Philip Bailey Duet with Phil Collins – Easy Lover
★ Wham! – Last Christmas
★ Cyndi Lauper – Time After Time
★ U2 – Pride (In The Name Of Love)

Alle har været hits i 1984, også selv om noge af videoerne er lavet senere og nogle af sangende er skrevet før 1984.

Bob Geldof og Band Aid udgiver singlen “Do They Know It’s Christmas”, som bliver den hurtigst sælgende single nogensinde i Storbritanien.

Episode guide til Tidsrejsen

Spoiler alert! Har du ikke set julekalenderen, så vil der være store afsløringer her. Passér gaden.

1. December – Blind date

Sofies største ønske er, at hendes mor og far finder sammen, da hun den første december får en gyro, hun skal lave færdig for sin opfinder-farfar. Hvis Sofie får opfindelsen til at virke, kan det blive til en tidsmaskine, og mens hun arbejder på gyroen, bliver hun opsøgt af Dixie, den nye dreng i klassen, der tilsyneladende ved alt muligt om Sofie. Alt muligt, som han umuligt kan vide.

2. december – Hvem er Dixie?

Sofie har opdaget, at Dixie pludselig er på et videoklip på hendes iPad. Klippet er fra sidste juleaften, og Dixie har aldrig været på det klip før nu! Sofie vil finde ud af hvem Dixie er, men bliver samtidig nødt til at beslutte, hvor hun vil holde juleaften, inden hendes far falder i armene på den nye nabo. Sofie følger efter Dixie, og det viser sig, at han skjuler en stor hemmelighed.

3. december – Kærlighed på formel

Sofie får en ide til hvordan hun kan få sin mor og far sammen igen. Hun beslutter sig for, at lave et videnskabeligt forsøg, som skal gøre dem forelsket i hinanden igen. Hun tager imod Dixies tilbud om, at hjælpe til at prøve forsøget af på nogle klassekammerater først, men det viser sig, at der er nogen efter Dixie.

4. december – Tiden står stille

Sofie arbejder på gyroen, og pludselig sker der noget meget mærkeligt, da hun kobler den til et underligt batteri, som hun har fået af Dixie, der også viser sig at være på flugt fra to hemmelige agenter fra fremtiden! Da Sofie opsøger Dixie for at finde ud af hvad der foregår, gør hun en meget ubehagelig opdagelse.

5. December – Fanvæg

Sofie har opdaget, at Dixie har en optegnelse, og billeder af hele hendes liv i sit skur på havnen. Sofie forsøger at overbevise alt og alle om, at der er noget helt galt med Dixie, der ved ting om Sofie, som han umuligt kan vide. Dixie bliver nødt til tage grove metoder i brug, for at fjerne anklagen, og rette den mod Sofie selv.

6. december – Da far var dreng

Sofie har besluttet sig for at opsøge Dixie, og finde ud af, hvad det er han vil hende. Men de hemmelige agenter er lige i hælene, og Sofie bliver nødt til at stikke af sammen med Dixie, og de kommer ud på en rejse, som hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

7. december – Sølvræven

Sofie og Dixie er havnet i 1984, og kan ikke komme tilbage til nutiden, fordi gyroen er løbet tør for brændstof. Dixie er såret, og Sofie tvinger ham til at fortælle hvor han kommer fra. Dixie fortæller historien om hvordan han mødte Sølvræven i 2044, og fik fat på tidsmaskinen, og Dixie fortæller også noget meget overraskende om Sofies fremtid.

08. december – Jeg hedder Sofie, Farfar

Sofie og Dixie har brug for hjælp til at få gyroen til at virke, så Sofie kan komme tilbage til 2014. Sofie beslutter sig for, at opsøge sin farfar som ung. Han er den eneste der kan hjælpe dem. Undervejs møder Sofie sin 13-årige mor og far, der ikke er blevet kærester endnu.

09. december – Måneskin

Sofie og hendes unge farfar har fundet ud af, at gyroen har brug for et sjældent mineral som brændstof. Et mineral som findes i en halskæde, som Sofies mor har fået af Sofies mormor som ung. Sofie har aldrig mødt sin mormor, og Sofie og Dixie beslutter sig for at opsøge hende og stjæle halskæden, mens Sofie får lagt sit horoskop af mormoren, der kalder sig Måneskin.

10. december – Sneboldeffekten

Sofie kommer til at bryde ind i sin fars tidslinje, så han pludselig får øjnene op for en anden pige end Sofies mor. Sofie og Dixie bliver nødt til at få rettet op på begivenhederne, inden de vender tilbage til 2014. Imens hjælper Sofies unge farfar dem til at få gyroen til at virke igen.

11. december – Lucia

Sofies farfar har fundet ud af at gyroen mangler nitroglycerin, og det findes i skolens aflåste fysiklokale. Sofie og Dixie skal skaffe det, mens der er Luciaoptog på skolen, og Sofies mor skal gå Luciabrud. Sofie forsøger, i håb om at bringe forældrene sammen i 2014, at få sin far til at se optoget, i stedet for at gå til optagelse i bandet. Samtidig er agenterne kommet på sporet af Sofie og Dixie.

12. december – Har vi Hund?

Sofie og Dixie undslap agenterne i 1984, og vender tilbage til 2014. Til Sofies store glæde, er hun lykkedes med at bringe sin mor og far sammen igen. De er aldrig blevet skilt. Men langsomt går det op for Sofie, at ikke alt er som hun havde håbet på. Det viser sig, at Sofies indgriben i sin mor og fars barndom, har fået katastrofale konsekvenser i nutiden.

13. december – Askesky

Sofies mor og far har aldrig fået Sofies lillebror Birk, efter at Sofie ændrede på forældrenes tidslinje i 1984. Og da gyroen samtidig er brudt sammen, efter sidste tidsrejse, har Sofie og Dixie travlt med at få den fikset, og komme tilbage til 1984, for at få rettet op på den katastrofe de har skabt. En plan der bliver forkludret, da det viser sig, at Sofies nye forældre har lagt andre planer for julen.

14. december – På flugt

De hemmelige agenter har lokaliseret Sofie og Dixie, og er ved at gribe Dixie på fast gerning, så Sofie og Dixie gemmer sig på et gammelt skjulested, indtil de får gyroen til at virke. Mens de venter, er katastrofens omfang ved at gå op for Sofie, og Dixie og hende, kommer tættere på hinanden. Men agenterne er lige i hælene på dem, så Dixie bliver nødt til at træffe en skæbnesvanger beslutning.

15. december – Se dig aldrig tilbage

Sofie er blevet efterladt i 2014, og alt virker håbløst for hende, mens Dixie rejser til år 2044, for at opsøge Sølvræven for et godt råd. Problemet er blot, at Sølvræven befinder sig det eneste sted Dixie ikke bør komme i nærheden af: celleafsnittet i Tempus’ hovedkvarter. Heldigvis har Dixie en gammel ven, der kan hjælpe ham med at snige sig ind.

16. december – Husarrest

Dixie er vendt tilbage, da Sofie vågner fra et mareridt. Hun beslutter, at tage imod Dixies hjælp, til at få lillebror Birk tilbage, selvom hun føler sig svigtet efter at Dixie stak af med gyroen. Men inden Dixie når at forklare, hvorfor han stak af, sætter Sofies nye far tyverialarmer op i hele huset, så ingen kan komme ubemærket ind eller ud. Sofie bliver nødt til, at tage fløjlshandskerne af for at slippe væk.

17. december – Dig & Mig

Sofie og Dixie, der er kommet til 1984, skal forsøge at få Sofies 13-årige far, til at genoptage den musikkarriere som han ved Sofies mellemkomst droppede, sidst de var i 80’erne. Med det resultat, at Sofies forældre, i nutiden, har ændret fuldstændig karakter, og aldrig har fået Sofies lillebror! Det er i aften, den skæbnesvangre aften, hvor Sofie skal have sin far til at opføre sit hit ved julekoncerten.

18. december – Stjernetegn

Efter at have fået rettet op på sin fars tidslinje, ved at få ham til at spille i bandet igen, er det tid til at få Sofies mor til at genoptage sin tro på stjernetegn. Sofie og Dixie laver, sammen med Sofies unge farfar, et falsk horoskop, der skal overbevise Sofies unge mor om stjernetegnenes troværdighed. Planen kører fuldstændigt af sporet, og Sofies mor og mormor, tror de ved hvem Sofie er.

19. december – Guds anden søn

I 2014 er Sofies lillebror Birk tilbage, og Sofies mor og far er skilt igen, men der går ikke lang tid før Sofie og Dixie opdager, at der er noget helt galt i byen. Nogen har stjålet Sofies lokalhistoriske bog da de var i 1984, og været i stand til at “forudsige” byens fremtid, så en falsk vækkelsesprædikant, som Sofie kender alt for godt, holder nu hele byen i et jerngreb.

20. december – Ragnarok

Sofie, Dixie og Sofies familie, har besluttet at vælte Ragnar, som styrer byen med sine falske profetier, og nu vil have alle byens huse. Og de har travlt, for Ragnar har også fået fat på gyroen og ATV’en, og det er kun et spørgsmål om tid, inden han får den til at virke. Og hvis Ragnar kan rejse frem og tilbage i tiden, kan han komme med endnu flere profetier – og næste gang nøjes han ikke kun med byen.

21. december – Jeg er ikke din søster

Sofie og Dixie har fået ryddet op i det kaos de har skabt i historien, og i Sofies familie, og det er tid til afsked. Det er svært efter at de har fået så mange følelser for hinanden, men da de endelig har sagt farvel, sker der noget katastrofalt. De hemmelige agenter dukker op, og de er ikke alene. Chefen for Tempus er med, og fortæller noget, som Sofie har mere end svært ved at tro på.

22. december – Frit fald

Efter at være kommet sig over chokket, over hvem Sofie er i fremtiden, beslutter Sofie sig for at udfordre sin skæbne, og rejse ud i fremtiden, og befri Dixie fra et liv i fangeskab. Problemet er blot, at Sofie og hendes farfar mangler ATV’en, der kan bringe gyroen op i fart, og skabe tidspringet ind i tidsportalen, så Sofie må finde en hasarderet løsning, hvor hun sætter sit eget liv på spil.

23. december – Fanget i fremtiden

Sofie er kommet til år 2044 for at befri Dixie, der befinder sig i celleafsnittet i Tempus’ hovedkvarter sammen med Sølvræven, inden han skal fragtes til en lukket institution. Sofie kaster sig ud i en farefuld færd, i et af de fattige kvarterer i fremtiden, hvor hun møder nogle af Dixies gamle venner der kan hjælpe hende. Da Sofie, med sin snarrådighed, endelig finder frem til Dixie, klapper fælden.

24. december – En ny tid

Sofie er endt på Agent Sorts kontor, Dixie er på vej til at blive sendt væk, og situationen bliver endnu værre, da Agent Sort lokker Sofie ind i en hukommelsesscanner. I en højdramatisk afslutning, skal Sofie kæmpe mod Agent Sort, og sig selv, om hvem hun bliver i fremtiden. Sofie ender tilbage juleaften med sin familie, sådan som hun altid har ønsket sig det, bortset fra at Dixie mangler.

2014, 2021

Skriv et svar