Jul i Kommunen

jul-i-kommunen-raadhuset

Jul i kommunen er en satirisk serie fra 2012, der handler om livet i en fiktiv kommune, Givsted. Lars Ranthe spiller en borgmester med store ambitioner, der gerne vil have Champions League og Tina Turner til kommunen – kan nogen mon genkende noget?

Mathilde Norholt (kendt fra tv-serien Lykke) spiller oppositionspolitiker.

Værløse Flyvestation danner i øjeblikket ramme om voksenjulekalenderen ”Jul i Kommunen.” I julekalenderen kan man både møde en visionær borgmester, en knastør kommunaldirektør og en emsig oppositionsleder.

Skuespiller Lars Ranthe, der spiller borgmesteren, siger, han har fundet inspiration til sin rolle i de mægtige bykonger, som bøjer reglerne lidt for meget.

En bykonge er sådan en verdensmand, der kan få tingende til at ske. Selv om typer som Brixtofte er meget udskældte, så er det også visionære mennesker, som tør drømme. Så bøjer de virkeligheden lidt for at få drømmene igennem

– Lars Ranthe

Den knastøre kommunaldirektør, Gert Tapperup, er trods den farverige og fantasifulde borgmester knap så festlig. Borgmesterens højre hånd kan f.eks. overhovedet ikke se det sjove i en ny multiarena med en noget besynderlig form.

jul-i-kommunen-gruppefoto

Jeg er det modsatte af mine kolleger. Sådan en slags tørvetriller. Jeg er den kedelige realist med meget lid abstraktionssans

– Troels Malling, der spiller kommunaldirektøren

Mathilde Norholt, der spiller oppositionslederen Klara Kastrup, håber, at de ansatte i kommunerne får sig et godt grin, når satiren ruller over skærmen 1. december.

Min kære svigermor er ansat i en kommune, så jeg har også hørt historier fra hende. Jeg tror, at både hun og alle andre, der arbejder i en kommune, vil kunne grine af julekalenderen, fordi de vil kunne genkende nogle af figurerne

– Mathilde Norholt

Det her er Grethe Jensen. Hun er mangeårig borgmestersekretær på Givsted Rådhus. Hun har set borgmestre komme og gå, og der skal efterhånden meget til at overraske hende. Hun går op i litteratur og har en lille bogklub sammen med nogle veninder. Hun er mest til halverotiske thrillere men nogle gange bliver det da også til en litterær klassiker eller to.
Det her er Grethe Jensen. Hun er mangeårig borgmestersekretær på Givsted Rådhus. Hun har set borgmestre komme og gå, og der skal efterhånden meget til at overraske hende. Hun går op i litteratur og har en lille bogklub sammen med nogle veninder. Hun er mest til halverotiske thrillere men nogle gange bliver det da også til en litterær klassiker eller to.

blank
Det her er Gert Tapperup. Han er Kommunal direktør i Givsted Kommune. Han er en retskaffen mand der gør alt for følge dydens sti der, i følgeskab borgmester Per Tommy Larsen, kun syntes at blive smallere og smallere. Gerts achilleshæl er hans kone Bitten. Hun er leder af Givsted Gospelkor og elsker Grækenland og moussaka. Det var også hende der syntes det var en fremragende ide da Per Tommy tilbød at udstykke en sommerhusgrund FORAN første række ned til Givsted Sund. Gert elsker sin kone, og hun har stor ambitioner for ham.
blank
Det her er Klara Kastrup. Hun er i oppositionen i Givsted Byråd. ja, faktisk er hun den eneste opposition. Hun gør sit bedste for at vække byrådet, og få det til at indse at Per Tommy er ved at køre hele kommunen i afgrunden. Men hun taler for døve øre, og det ender oftest med at hendes protester bliver genstand for et billigt grin for Per Tommy og hans byråd. Klara Kastrup forsøger at holde hovedet koldt og krydser fingre for at byrådet en dag vil tage hendes protester alvorligt, og måske – hvem ved – udnævne hende til borgmester. – sammen med Klara Kastrup.
blank
Jan Falk alias “Falken”. Givsteds Kommunes entreprenante forretningsmand der er leveringsdygtig inden for alt fra Hotdogs til Multi-arenaer. Han og Borgmester, Per Tommy Larsen, har kendt hinanden siden de spillede miniputfodbold i GIF (nu Givsted FC), Falken er ham der får tingene til at ske, og har Per Tommy et problem der skal fikses – så fikser Falken det … for den rette pris.

Jul i kommunen

1

Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Han skal traditionen tro tænde byens store juletræ på torvet og så er der julegaver til byrådet. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

2
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Han får i en snæver vending lovet alle de arbejdsløse i kommunen job. Heldigvis står den entreprenante Jan B. Falk (også kendt som Falken) på spring med en plan. Med bl.a. Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

3
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Forholdene på kommunens plejehjem er blevet kritiseret i de lokale medier og borgmesteren tager selv ud for at vise, at de gamle har det bedre end nogensinde før. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

4
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Som en del af kommunens sundhedspolitik er hele rådhuset blevet røgfrit. Det giver den smøgtrængende borgmester en del udfordringer, når diskussionerne i byrådssalen trækker i langdrag. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

5
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. I den nye landsdækkende PISA-undersøgelse er Givsteds skolebørn igen endt nederst i statistikken. Borgmesteren er overbevist om, at lærernes pædagogiske tilgang halter og han tager ud for at vise, hvordan undervisningen skal gribes an. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

6
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Hans store drøm om en Mega-arena skal præsenteres for Byrådet. Desværre gør oppositionspolitikeren Klara Kastrup, hvad hun kan, for at stikke en kæp i hjulet. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

7
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Det årlige julebingo-arrangement på kommunens handicapcenter løber af stablen. En modvillig borgmester tager afsted, men da han opdager en sød kvindelig handicap-hjælper, får entusiasmen et nøk opad. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

8
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Der er fint besøg fra den svenske venskabsby, hvor en delegation er kommet for at kigge nærmere på den berømte Givsted-model. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

9
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. En revisor fra Statsforvaltningen er rykket ind for at kigge nærmere på kommunens rodede regnskaber, så det gælder om, at holde lav profil og holde igen med udgifterne. Desværre dukker borgmesterens nye store amerikaner-køleskab op samtidig med revisoren. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

10
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Kommunaldirektøren kan bringe den glædelige nyhed om, at kommunens kunstudvalg er blevet bevilliget yderligere penge til indkøb af kunst og borgmesteren øjner en mulighed for at finansiere en del af sin Mega-arena med kunstudvalgets midler. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

11
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Der er stort pressemøde, hvor kommunens planer om at bygge en Mega-arena skal præsenteres for offentligheden. Desværre lader oppositionspolitikeren Klara Kastrup stadig til at være opsat på at stikke en kæp i hjulet for borgmesteren. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

12
Julen banker så småt på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Endnu et angreb fra oppositionspolitikeren Klara Kastrup bliver afværget, for byrådet har helt glemt at få gang i den årlige drillenisse-leg. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

13
Julen banker så små på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Det er tid for Byrådets traditionsrige Luciaoptog, hvilket giver borgmesteren en perfekt for at finde ud af, hvad revisoren fra Statsforvaltningen har fundet i kommunens rodede regnskaber. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

14
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. For at lukke hullet i kommunekassen, inden revisoren fra Statsforvaltningen opdager for meget, har borgmesteren iværksat en telefonlinje, hvor borgerne kan angive hinanden for skattefusk og sort arbejde. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

15
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Lokal-TV er dukket op for at lave det årlige juleportræt af borgmesteren, men da han er forsinket ender de med at sætte spot på hans højre hånd, kommunaldirektøren Gert. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

16
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Oppostionspolitiken Klara Kastrup har fået færten af det manglende bilag på 9,4 millioner og borgmesteren er mere presset end nogensinde. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

17
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Kommunens alkoholiserede økonomidirektør dukker noget overraskende op, helt tør lagt, og truer med at fortælle Statsforvaltningen alt om kommunens rodede økonomi. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Dan Nielsen og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

18
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. For at redde sit eget skind forsøger borgmesteren at få kommunaldirektør Gert til at påtage sig ansvaret for kommunens rodede økonomi. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

19
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Gode råd er efterhånden dyre for borgmesteren, der har en revisor fra Statsforvaltningen på nakken. Da der skal gives blod på rådhuset øjner Per Tommy en mulighed for at spænde ben for revisoren. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

20
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Der er julefrokost på rådhuset og Per Tommy er ved at være desperat for at få stoppet Statsforvaltningens undersøgelse af kommunens rodede økonomi. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

21
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Han er i strid modvind, da det går op for Byrådet, at et manglende bilag på 9,4 mio kr. kan resultere i en erstatningssag mod dem alle. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

22
Julen banker på i Givsted Kommune, hvor bykongen Per Tommy Larsen er borgmester. Det er blevet tid til den årlige fodboldturnering mellem kommunens ansatte og byens erhvervsliv. Borgmesterens venskab med den entreprenante Falken hænger efterhånden i en tynd tråd, da de to tørner sammen i Givsted Hallen. Med Lars Ranthe, Troels Malling, Brian Lykke, Mathilde Norholt og Petrine Agger. Instruktion: Jesper Rofelt og Kalle Bjerkø.

23. december

23-jul-i-kommunen-thumbnail


Per Tommy Larsen er borgmester, og er traditionen tro dukket op for at være julemand i det lokale storcenter, men humøret er i bund, nu hvor det ser ud til at det manglende bilag i kommunens regnskaber trækker tæppet væk under både borgmesteren og byrådet.

24. december

24-jul-i-kommunen-thumbnail


Der er pressemøde på rådhuset, hvor borgmesteren skal redegøre for det manglende bilag i kommunens regnskab – et bilag som han med Falkens kreative hjælp har fået fabrikeret til lejligheden.