Står du for underholdning til en julefrokost? I så fald er det en rigtig god idé med decideret underholdning til julefrokosten.
Til den typiske julefrokost, vil der blot være hygge, smalltalk samt mad og drikke. Dog vil der næsten altid være behov for en time eller tos underholdning – både for at skubbe aftenen fremad, hæve humøret og give deltagerne nogle andre emner at snakke om. Hele formålet med underholdning er nemlig at aktivere gæsterne.
Fordele ved at inddrage leg og underholdning til julefrokosten
Underholdning bør ikke være der blot for at have underholdning. Der er et formål med at rydde bordene og få alle gæsterne til at engagere sig i en bestemt leg.
- Det skubber aftenen fremad, så det ikke blot bliver sniksnak hele aftenen.
- Deltagere har sikkert en del julefrokoster i løbet af året, hvorfor du gerne vil være ansvarlig for julefrokosten, som bliver tænkt tilbage på.
- Underholdning åbner op for en masse snak, som aktiverer tale mellem personer, som sikkert ikke ville tale sammen, hvis de blot sad ved bordet. På denne måde kan underholdningen/legen agere icebreaker.
- Det kan være, at der sidder nogle personer, som ikke er så aktive i samtalerne, men blot har behov for at få ”givet ordet”. Disse personer bliver aktiveret ved at inddrage dem i fællesaktiviteter, så de ikke blot sidder for sig selv hele aftenen. Det er vigtigt, at alle kommer til at have det sjovt, og at der ikke sidder isolerede grupper på tværs af lokalet.
Borddame og bordherre
For at undgå, at deltagere, der kender hinanden, isolerer sig som grupper ved bordet, kan du starte julefrokosten ud med en lille leg.
Det handler om at finde sin sidemakker ved hjælp af leg. Alle herrer eller damer får udleveret et lille papir og noget at tegne med. Herefter skal de tegne et selvportræt, så godt som de kan, folde papiret sammen og smide i en skål. Herefter skal det modsatte køn hver især trække et stykke papir op og gætte, hvem de skal sidde ved siden af.
Pakkeleg
Pakkeleg er altid en vinder, når det kommer til julefrokosten. Reglen kan enten hedde, at alle deltagere skal medbringe en lille gave (af et vis beløb) eller at I selv står for gaver. Herefter bliver der konkurreret om disse gaver efter de klassiske pakkelegsregler.
Gæt en julesang
Denne leg er en klassiker til julefrokoster. Legen går kort og godt ud på, at I, som arrangører, har en liste med kendte julesange. Disse afspiller I få sekunder af (gør det sværere ved at afspille midt i sangen), og herefter skal deltagere gætte, hvilken sang det er.
For at gøre det til en decideret konkurrence mellem gæsterne, kan I med fordel udlevere papirer til alle gæster, som de kan skrive deres svar på. Når alle sange er afspillet, sammenlignes der resultater og findes en vinder.
Quiz
Med en quiz er der utallige muligheder for at skabe underholdning og god stemning. Det mest oplagte er en julequiz, men der er også mulighed for at lave andre former for quizze. Hvis I f.eks. afholder julefrokost på kontoret, kan quizzen være arbejdsrelateret (med en humoristisk vinkel naturligvis). Afholder I julefrokost for vennerne, kan den være baseret på gæsters erfaringer og på den måde, kan I hæve humøret og stemningen ved at prikke lidt til hinanden.
Temafest
En god måde at underholde i løbet af hele aftenen, er ved at arrangere julefrokosten med et bestemt tema. Det kan f.eks. være et juletema, hvor du selv står for rekvisitter og kostumer som en overraskelse. Alternativt kan du være ude i god tid, så gæsterne selv har mulighed for at tage eventuelle rekvisitter og kostume med.
Hvis I ikke afholder julefrokosten i hjemmet eller på kontoret, så er der julefrokostarrangementer, som består af mad, underholdning og fest. Alt i ét. Så behøver I heller ikke at stå med opvasken, når tømmermændene mærkes dagen efter.