Det kan ikke blive jul i Danmark uden duften af kanel. Man drømmer sig straks end til lunt bagværk ved bare et strejf af kanel duft.
Kanel er tørret bark fra kaneltræet, og der findes forskellige sorter. Oprindelig kommer kanelet fra Sri Lanka (cinnamomum zeylanicum) og Indien. I vore dag dyrkes det mange forskellige steder med tropisk klima. Kaneltræet har brug for masser af varme, så dytkninfforsig her i Europa er ikke lykkedes.
Den ‘ægte’ kanle kommer altså fra Sri Lanka men det er ikke den vi typisk trøder på i handlen herhjmme. Det kommer fra cassiabark, og cassia er en samlebetegnelse for alle de andre slags kaneltræer end det ægte.
Kanel kan bruges i rigtig meget julemand, lige fra risengrøden, på småkager og i rødkålen. Jo julen smager og dufter rigtignok af kanel.
Dyrt
Kanel har været så eftertragtet og dyrt at det ligefrem har startet krige. En høje værdi har også betydet at kanel har været brugt som møntfod.
Kanel hos Romerne
Plinius den ældre var en romersk historiker, naturhistoriker og militærleder. Han skrev at kanel var 15 gange mere værdifuldt end sølv. Den romerske kejser Nemo beordrede et års forbrug af kanel brændt som tegn på anger – efter han havde taget sin kone af dage.
Konserveringsmiddel
Kanel har været brug som konserveringsmiddel fordi kanel hæmmer de bakterier der fremmer fordærv. Dertil kommer at kanel dufter så kraftigt at det kunne overdøve lugte fra kød der ikke her helt friskt.
Det forførende krydderi der er guder og fyrster værdige.
Hvem her ikke prøvet at opleve duften af bagværk med kanel. Duften kan ligefrem bære os ind i en bagerbutik, som det ellers ikke var meningen at vi skulle ind i. Her ligger snegle, kanelkranse og i julen lækre jødekager.
Som perfume
Kanel dufter så godt at det har været brugt som parfume og Det Gamle Testamente beskriver det som det fornemmeste af alle krydderier.
Værdifuldt krydderi
At kanel forbindes med jul er ganske simpel. Det har altid været et værdifuldt krydderi og netop i julen bliver der ikke sparet på lækkerierne. Kun det bedste er godt nok i julen.
Du kan bruge fx kanelstænger i maden året rundt. Simreretter nyder godt af en enkelt kanelstang simrer med. Kombiner stængerne med kød, gulerødder, løg, abrikoser og æbler.
Den ægte vare
Kanel er tørret bark fra Cinnamomum ceylanicum som vokser i Sri Lanka og i Indien. Denne bark er det man gennem tiden har kaldt for ægte kanel. Træet har en fætter der hedder Cinnamomum cassia som smager mere råt og stængerne ser anderledes ud. Barken er fladere og tykkere.
Kanel og sundhed
Kanel er bakteriehæmmende og har en positiv indvirkning på stofskiftet. Kanel indeholder kumarin som er gftigt hvis du spiser RIGTIG MEGET kanel.