Øl, mjød og brændevin har altid spillet en stor rolle, når der skulle festes i Norden, også i juletiden. Helt op i 1500 tallet talte man om at drikke júl, og i ældre tider betød juleøl simpelthen julegilde.
Vikingerne
Allerede de gamle vikinger kendte til at drikke julen ind, og i gamle dage på landet fejrede man julen over mindst 12 dage (det svarede til de tolv måneder i året). Man festede med familien og med naboerne, og de fleste blev og overnattede hos værterne.
Flere dages fest
Ofte varede festerne flere dage, og man fortsatte næste dag hvor, man slap ved ølkruset. De færreste tænkte på at spænde hestene for så længe der blev drukket, det var for risikabelt; heste og vogne var værdifulde, hvad menneskeliv derimod ikke altid var!
Der drikkes jul
At der skal særligt øl til i julen, er som sagt én af de ældste juletraditioner er i norden, der fortsat er i brug. Allerede i vikingetiden synes øl og jul at have været forbundet – selv om kilderne til datidens jul er temmelig sparsomme. Den eneste kendte førkristne kilde om julen omtaler, at der “drikkes jul” – ikke at der “holdes jul” som i dag.
Juleøl fra bryggerierne
Der er de senere år blev en fast tradition at de forskellige bryggerier kommer med deres egen julebryg. Allerede i starten af november bliver de første sendt på markedet. Juleøllet er stærkere og mere fyldigere end den almindelige øl, og det skulle nok værre muligt at finde en der passe i smag, der er nok at vælge imellem. Det er også blevet tradition at kåre og udvælge årets bedste juleøl. Her er nogle gode bud på danske juleøl. Oftest kommer det gode juleøl på tilbud i slutningen af december. Der kan det godt betale sig at købe nogle julebrug til at have stående på lager.
Brøckhouse juleøl (Brøckhouse)
Brygget med en belgisk overgær og med hele fem forskellige malte og sukre: Pilsnermalt, hvedemalt, aromamalt, chokolademalt og rørsukker. Smagen er dyb, varm og fyldig, med en tydeligt chokoladesmag. En ægte klosterøl med duft af julens faste ingredienser som figner, dadler, nelliker og abrikos. Der er brugt bitter humle:Nothern Brewer og aromahumle East Kent Goldings. Brøckhouse Julebryg er lagret i tre måneder og kan sagtens gemmes i op til ti år. En øl der passer perfekt til den fede danske julemad. Serveres med 10-12 grader.
Santa C Ale (Ørbæk bryggeri)
Denne perlende mørke ale er klar og kastaniebrun med et cremefarvet skum. Duften bærer julekrydderier som kanel, nelliker og ingefær, og den fyldige smag har en let humlebitterhed med søde toner af appelsin. Den afrundes af en kort bittersød eftersmag.
Ørbæk Santa C Ale er brygget med forbillede i de gamle traditioner, der kendetegner franske og belgiske juleøl. Til brygningen af denne fyldige øl, har Ørbæk Bryggeri udvalgt forskellige malttyper og krydderier, der giver den en helt speciel julekarakter.
Alkohol %: 5,8
Jingle Bells (Ørbæk bryggeri)
Ørbæk Jingle Bells er brygget med forbillede i gamle traditioner, som er kendetegnende for de Franske og Belgiske juleøl. Til brygning af denne fyldige juleøl, er udvalgt forskellige malttyper og krydderier, som giver den helt specielle karakter.
Alkohol %: 5,8
Thy Julebryg (Thy bryggeri)
Juleølen er en gylden julebryg og er meget populær blandt de ølnydere, der gerne vil have en “god gammeldags” julebryg med kraftig smag og en del bitterhed.
Thy Julebrygs klare, friske smag og bitterhed gør den meget velegnet til julens gode frokoster.
Thy Julebryg er i skatteklasse 3 og har en alkoholprocent på 7,9.
Bornholmerbryg (Svaneke bryghus)
Flot vedvarende skumkrone. Dufter sødlig og humlet.
Smager er let sødlig, tilpas humlet og krydret behageligt som man forventer sig af en julebryg. Eftersmagen synes jeg desværre er alt for kort. Den har en noget tør eftersmag.
Undergæret. Alc. 5,7 % vol.
Tuborg julebryg (Tuborg)
Tuborg julebryg kom på gaden i Danmark i 1981, og er i dag nok den mest udbredte og kendte juleøl i Danmark, selv om den nok er en af de mest uinteressante, Det er også Tuborg julebrygs tradition at holde J-dag. Julebryggen har en smag af sød karamel, der passer godt til julefrokost bordet, som bl.a. byder på snaps, sild og lun leverpostej.
Alkohol: 5.6%
Semper Ardens Christmas Ale (Carlsberg)
Carlsberg deltager i årets julebryg festival med deres Semper Ardens Christmas Ale.
Julebryggen blev kåret som årets nyhed i 2004 af de Danske Ølentusiaster. Semper Ardens Christmas Ale er en fyldig krydret juleøl, med en snert af brændt karamel og nødder.
Alkohol: 8.5%
Willemoes Jul (Vestfyen)
En af bryggeriet Vestfyens julebryg i år, er Willemoes Jul. Denne julebryg deltager også i dette års julebryg festival og i år inspireret af amerikanske Barley Wines. Juleøllen har en frugt aroma, hvor der indgår grape, lime og andre tropiske frugter. Dette skaber en fantastisk balance med den fyldige øl.
Alkohol: 12%
White Christmas (Fuglsang)
En af Fuglsang’s gode juleøl hedder White Christmas og er en juleøl der vækker julestemningen med sin mørke farve og sin dejlige duft. Denne juleøl er ikke tilsat nogle former for krydderier, her er det udelukkende råvarerne der giver den dejlige duft og gode smag.
Alkohol: 4.8%
Julekræs (Stevns Brygshus)
Stevns bryghus er et af Danmarks mindste, her er juleøllen ”julekræs” en velsmagende øl. Dens fylde og smag medvirker til at den passer perfekt til det danske julebord. Juleøllen har desuden et lavt kulsyreindhold som er med til at fremhæve den bløde og runde mundfylde.
Alkohol: 7%
Bryg din egen juleøl
Man kan på forskellige webshops købe julebryg kit, så det er muligt at brygge sin egen julebryg. Jeg kan klart anbefale http://www.maltbazaren.dk/ som er den bedste shop for håndbryggere i Danmark.